smoke-rant

Vajon a dohányosokat nem zavarja ha úgy mennek haza egy-egy együtt töltött este vagy buli után, hogy a ruhájukből dől a füst? Választásuk persze nekik sincs, hiszen nincs az a bár vagy kocsma ahonnan kitiltják a dohányosokat. Arra apellálni pedig, hogy pusztán embertársai iránti tiszteletből valaki nem gyújt rá egy sörözés alkalmával legalább is naivitás. Sőt, nekem egyre inkább úgy tűnik, az átlagos dohányos hozzáállás szerint inkább ők az áldozatok, és nem az aki nem feltétlen szeretné füstfelhőben tölteni az idejét. Mintha a nemdohányzó közösség valamiféle “dohányzáshoz való jogukban” akadályozná őket. Na de álljunk csak meg egy pillanatra: nem mond ez véletlenül ellent annak az emberemlékezet óta létező alaptételnek, miszerint a szabadságjogok csupán addig terjednek amíg más emberek szabadságjogaiba nem ütköznek…

Meg van persze ideologizálva a kérdés. Például összehasonlítják az alkohollal: az is káros. Csakhogy amíg nem ültetnek be mindenkibe egy kis készüléket, ami minden esetben ha valaki a környezetében lévők közül iszik valamit, a saját szervezetbe is beleküld egy kis alkoholt, az összehasonlítás nem állja meg a helyét. Egyszerűen ha én megiszok egy pohár sört, akkor én ittam meg. Ámde egy cigi elszívásával összefüstöltem a pár méteres környezetemben lévők tüdejét is.

Az sem tud igazán meghatni, hogy amúgy is szennyezett a levegő, autók milliói pöfögnek az orrom alá, gyárak ontják az oszlopvastag füstöt, az a kis cigifüst már nem oszt nem szoroz. Bár nem vagyok szakember, egy kis zárt térben (mint egy szórakozóhely) nagyszámú dohányos által kibocsátott füst értelemszerűen sokkal károsabb, mint végigmenni egy forgalmas utcán tele autóval. Arról nem is szólva, hogy a fenti logika alapján akkor egy-két gyilkosság belefér, hiszen a világon hány helyen van népirtás…

Aki azt hinné egyébként, hogy az egészségmániás japánok nem bagóznak, nagyon téved: legalább akkora arányban (ha nem nagyobban) dohányoznak itt is, mint otthon. Sőt a szabályozás is enyhébb: éttermekben például nem kell külön helyiséget kijelölniük a koporsószögezőknek, egy légtér az egész, egyik fele dohányzó, a másik nem, kész.

Futáskor szokott velem előfordulni, hogy beérek egy az utcán füstölgő japánt, és amúgy is légszomjasan kapok egy nagy adag füstöt az arcomba. Eléggé fulladásközeli állapot, mit mondjak. Képtelen vagyok elhinni, hogy ez az aktív dohányosokat nem zavarja.

Persze, mint azt a román srác mondta nekem a legutóbbi sörözésen két slukk között: még ha lenne is nemdohányzó kocsma mondjuk, ki menne oda? Lehet hogy igaza van. Bár én azért hiszek abban, hogy van még annyi füstmentes ember, akik megtöltenének egy nemdohányzó vendéglátóipari létesítményt. Azzal tisztában vagyok persze, hogy mondjuk a színházak vagy a mozik nemdohányzók. Egy kicsit vicces is, ahogy az előadás végeztével az összes cigiző rohan a kijárathoz és két lépés után már rá is gyújt egy szálra. Kifelé menet ott is szívni kell.

De talán a legszánalmasabb amit Sannomiya felé menet lehet látni. Gyalog útba esik a Shinko-byoin – egy nagy kórház – főbejárata. Előtte mindig van egy-két elég ramatyul kinéző kórházi pizsamás japán, bal kezében az infúziótartóval, jobban egy cigivel.

0 Replies to “smoke-rant”

 1. Huh, mint ex dohányos azt tudom mondani neked, hogy ez van. Aki cigizik, az tudja, hogy milyen érzés, aki meg nem … Ok, nem akarom azt mondani, hogy gyújts rá, mert tudom, hogy egészségtelen, meg rohadtúl nehéz leszokni róla, az áráról meg nem is beszélnék. Tényleg kint mennyi egy cigi mondjuk egy Pall Mall vagy egy Malboro ??? Már csak puszta kiváncsiságból :)
  Amúgy a japánokat meg leht érteni, hogy cigiznek, azt a ideget amit lenyelnek valahol ki kell ereszteni :D

 2. Egyetértek Sesammal.
  Szomorú, hogy ez a helyzet arrafelé is..

  Az idegesség nem enyhítőkörülmény. Aki ilyen helyzetekben ( egyébkét is ) cigiért nyúl, az valamilyen szinten beteg ember.

 3. Én is nagyon sokáig nem értettem a dohányosokat, de aztán az élet úgy hozta, hogy kellett valami “pótcselekvés”, s rágyújtottam, most már meg tudom érteni a másik oldalt is, nem könnyű dohányosnak sem, főleg ha abba akarod hagyni. Amúgy addig örülj míg nem leszel dohányos, rászokni könnyű leszokni nehéz…

 4. Hat, latom jol felhuztad magad…

  De akkor is, az ordog ugyvedjet kell jatszanom, mert itt kemeny korlatozaskrol van szo. Lehet, hogy csak nekem van tulfejlett empatiaerzekem, de amikor mar a nyilt utcan(!!!) konkretan a Sankita Streeten vagy a Center-gaion ketpercenkent mondjak be, hogy tilos a dohanyzas -meg egyszer mondom, nyilt utcan- akkor azt kell, hogy mondjam, ez mar tulzas.

  Kozintezmeny? Oke. Korhaz? Nyilvan. Etterem? Mondod, hogy egy legter, rendben, alairom, hogy van, ahol gondot okos lsd osszes Fred’s kavezo, de egy csomo helyen nem, pl La Pausa. Es ott lehet alkoholizalni amennyit csak akarsz gond nelkul.

  A barokhoz meg elegge hozza tartozik a dolog. Van, akinek nem a cigifusttel van a baja, hanem a fulsiketito zenevel amitol nem lehet egy ertelmes emberi tarsalgast folytatni. Az nem megy oda. Mert a szabadsagjogoknak is ket oldala van (es ha mar itt tartunk, identifikalhatnad hogy milyen szabadsagjogodat sertik meg azzal, ha dohanyoznak melletted a barban ahova te magadtol mentel el, mert hiaba tortem rajta a fejem, en sehova se lyukadtam ki), szoval ket oldala van… Szabadsagodban all olyan helyre _nem_ menni, ahol dohanyoznak. Senki sem kenyszerit, hogy ott ulj. A szeparacio meg megoldott a kozszferaban, allomosokon reptereken stb, van valasztasi lehetoseged.

  Szoval azert maradjunk mar racionalisok. Mindenki ugy roncsolhatja magat, ahogy akarja, olyan merget eszik, iszik, lelegzik be, amilyet akar. A dohanyzasban annyi plusz van, hogy a kornyezetet is karositja vele, de arra meg megoldast jelent a dohanyzo es nemdohanyzo terek szetvalasztasa. De maradjunk mar a foldon… Amikor latom az osztalytarsaimat kint dideregni nulla fokban, mert csak epuleten kivul alakitottak ki dohanyzo helyiseget… Mint egy uldozott szekta, kabe. Ferjunk mar meg egymas mellett.

  For the record, utalom, ha a kepembe fujjak a fustot az utcan, es szelloztetnem/mosnom kell minden ruhamat egy buli utan. Eletemben nem hogy egy egeszet, de egy fel cigit se szivtam el soha es nem is fogok. De a tarsadalom egymast toleralo emberek kozossege akik jol-rosszul probalnak egymassal elni.

  A japan nok ruhazkodasi szokasai is zavarnak az utcan, raadasul a sokk meg az osszeadodo stressz potencialisan egeszsegugyi problemakhoz vezetett sztem. :) Megis elviseli a dolgot az ember.

  Ennyit az ordog ugyvedjetol. Zarojelben jegyzem meg, hogy sztem itthon sokkal tobbet dohanyoznak, mamokak kosarral a kezukben a piacrol hazateroben is siman nyomjak. Erdekes.

Leave a Reply