Facing The Giants

Újabb film-review. Előrebocsátom, jobban tettem volna ha abban a másfél órában mondjuk zabot hegyezek…

Facing The Giants - Prayer

Akik ne adj’ Isten meg akarják nézni előzetes ráhatás nélkül azok ne kattintsanak, többieknek dózo:

Tehát Facing The Giants. Egyszer megnézhető sportfilmnek ígérkezett. Ugyan nem vagyok nagy barátja az amerikai futballnak, de üsse kavics, ettől még lehet(ett volna) jó. (Számomra vicces az elnevezés, hiszen a lábuk alig éri a labdát… Innen jön a “Stop calling it soccer!” örökbecsű beszólás a Green Street Hooligans-ből.)

A kezdet nem is volt annyira vészes. A főszereplő egy középiskola edzője, akinek valahogy mindig épphogy nem sikerül továbbjuttatnia a csapatát. A szülők érthető módon kezdenek türelmetlenek lenni, a gyerekek pedig lassan elvesztik minden motivációjukat. Ráadásképp a legjobb játékosok végzős korukban – tekintve hogy utolsó lehetőségük a negyedik évben valamit felmutatni – rendre elhagyják a csapatot valamelyik rivális iskoláért. Edző bá magánélete sincs éppen rendben. A ház épphogy nem dől a fejére, a családi autó változatos időpontokban – de mindig a legrosszabbkor – hagyja cserben. Az utolsó csepp a pohárban a diagnózis, mely szerint fiatal feleségével nem lehet gyerekük, mégpedig éppen őmiatta…

Eltekintve a ténytől, hogy már az elején zavart a főszereplő James Blackwell feje – hasonlít Tom Hanksre, mínusz színészi képességek – láttam potenciált a láthatóan olcsó moziban. Na de milyen megoldást talált vajon az érthetően kétségbeesett jóember? Istenhez fordul segítségért. Eddig még rendben is lenne, lehet ezt ízlésesen is. Azonban a film innentől átalakul nagyon buta és teljesen hiteltelen vallásos propagandafilmmé, ami engem speciel kikészített.

Edző barátunk teóriája szerint életünk a földön értelmetlen, hacsak nem Istennek ajánljuk azt: ezt helyezi új csapatfilozófiájának középpontjába. És mi történik? Csodával határos módon minden, MINDEN, jóra fordul. Semmi magyarázat, semmi logika, csak isteni közbeavatkozás. A csapat mindent megnyer. Az apjával addig rossz viszonyban lévő fiú hirtelen meglátja a tízparancsolat igazságát, és megfogadja, hogy eztán mindenben követi édesapja utasításait. A szülők vesznek egy autót az edzőnek addigi tragacsa helyett. Az 50 kilós önbizalomhiányos fiúcska amerikaifutball-sztár lesz. A nőgyógyásznál már reménykedtem, hogy legalább gyerekük nem lesz… de egyszerre előkerült egy újabb lelet, kiderült, hogy elnézték a nevet (!), és violá…

Végignéztem, hogy ne érhesse szó a ház elejét. De szenvedős volt. Tarkítva nulla élethűséggel előadott sírásokkal és gyakori imákkal.

Szívesen megnézetném hívőkkel, hogy ők mit gondolnak. Valószínűleg én nem vagyok túl hiteles ezügyben, de csak a megrögzött fanatikusok láthatják így a vallást. (Bármilyen vallást.) És ha tényleg ilyen…hm…egyszerű Amerikának ez a része… hát remélem nem.

Értékelés: 1/10. Aki szórakozni akar messze kerülje el. Időmilliomosoknak, mazochistáknak és keresztény fanatikusoknak ajánlott.

0 Replies to “Facing The Giants”

 1. Szia!

  Láttam a filmet nem rég. Keresztény vagyok. Nem fanatikus. Az
  életem én is így élem. Te, aki kifejezetten nem foglalkozol Isten dolgaival és a Bibliával, logikus, hogy totál nem látod úgy a dolgokat, ahogy azt a film bemutatja. Furcsa is lenne, ha másként látnád.

  A film nem arról szól, hogy beülök popcornnal a moziba és röhögök egy jót röhögök az igénytelen és izléstelen amerikai pite típusú filmeken. Ez a film szerintem azt akarta bemutatni, hogy hogyan működik Istennel az élet.

  A probléma ott van, hogy nem sok ilyen emberrel találkozol a világban és főként Magyarországon. Max vallásos, templombajáró, unalmas és értelmetlen liturgiákba befásult emberekkel. A helyzet az, hogy ennek a képnek semmi köze a Biblia Istenéhez. Csak ugye, ha nem látsz helyes példát, akkor természetesen a látható alapján ítéled meg, hogy kik is azok a keresztények.

  Nincs is arról szó, hogy hirtelen az 50 kilós srác NFL sztár rúgó lesz. Viszont a film üzenete épp az, hogy aki hisz Isten ígéreteiben, annál megvalósul, hogy bizony minden szalonna kutyából lesz. Emberi ésszel, korlátokkal, gondolkodással közelítve Istenhez teljesen természetes, hogy számodra logikátlan dolgokkal találkozol. Egy természetfeletti lény esetében úgy érzem ez a miniumum és a “természetes”.

  Nem minősítem a filmet, hogy jó vagy nem jó. Egy hívő és egy nem hívő ember másként látja, mert az egyiknek vadidegen világ, míg a másiknak a mindennapi tapasztalása. Ez szerintem főként nem is azoknak készült, akik nem hisznek Istenben. Viszont az az üzenet, amit Isten mond el a Bibliában és amit mi keresztények megélünk, nem tarthatjuk titokban, szőnyeg alá söpörve. Ez nem ízlés kérdése a részemről, mint keresztény- max. a film.

  Nekem fel kell vállalnom azt, hogy te és más nem keresztény ember vadbaromnak tart, ahogy élem az életem és amit gondolok róla és ahogy kezelek eseteket az életemben. És fel is vállalom, mert tudom, hogy nem a magam igazságát akarom alátámasztani és így pszichológiailag letudok bizonyos dolgokat. Így mankóként használva ezt az egész vallásos maszlagot.
  Beszélhetnék még sokáig, de ezért készült ez a film, hogy valami ilyesmit meséljen el. Talán nem a legprofibban, de ez a film biztos, hogy nem a drogos, személyiségzavaros és gázos magánéletű filmsztárok látszólagos csillogásáról szól.

  Nem akarlak győzködni, mert nincs értelme. Viszont kívánom, hogy megismerd a valódi Istent, aki téged és engem is teremtett, szeret és konkrét terve van az életünkre. Ez viszont nem megy úgy, hogy én teszem a magam akarata szerint a dolgaim és amikor megszorulok, akkor mint egy automatától várom segítséget, és ha nincs, akkor mindenért Isten a felelős. Pedig előtte még azt állítottam, hogy nem is létezik és nem is hiszek benne.

  Remélem nem volt félreérthető a kommentem. Sőt, örülök, hogy témába hoztad a fimet, mégha negatív kritikával is. De ez egy privát blog, és ez erről szól. Lehetőség arra, hogy személyes hangnemben tapasztalatot – és eszmétcseréljünk.

  Tisztelettel:
  Vörös Róbert, Baja
  egy átlag 28 éves fiatal férfi, egy nőnemű feleséggel és 9 hónapos kislányával

 2. Én ma láttam ezt a filmet,és nekem nagyon tetszett..Én is keresztény vagyok,és én is hasonlóan élem az életem (na persze nem focival).De én is imádkozom és olvasom a Bibliát,járok gyülekezetbe és Biblia órákra.És öszintén szólva nagyon is jó így az életem.Amúgy meg szerintem ebben a filmben az volt a lényeg hogyan képesek a benne szereplő emberek küzdeni és megtartani a hitüket.
  Egyébként Róbert engem is sokan “idiótának” néznek mert hiszek Istenbe és így élem az életem de én már figyelmen kívül hagyom ezeket az embereket.

 3. Már legalább tucarszor láttam ezt a filmet és tucatszor végig is sirtam a gyönyürüségtől,mert az üzenete mindig ugyan az:Mindenre van erőm a KRISZTUS JÉZUSBAN AKI engem megerösit!!!!

 4. Sziasztok!
  Én is keresztény vagyok és én is legalább tucatszor láttam a filmet. Tényleg arról szól, hogy Istennel minden lehetséges!!!!!!!!!! Nekem az életemet mentette meg az Úr és már nagyon sok helyzetből kihozott! Minden vágyam teljesül!!! Hiszen benne van a Bibliában, hogy aki kér, az kap és a zörgetőnek ajtó nyittatik. Ez a film a keresztény élet szépségeit mutatja be, hiszen ez a történet akár igaz is lehetne!!! Ugyanezek a csodák megtörténnek emberek százaival!!! És én nagyon hálás vagyok Istennek azért, hogy elhívott, megismerhettem és közösséget vállalhatok Vele!!! A Biblia a legjobb könyv a világon!!! Remélem, aki még nem találkozott Istennel, hamarosan fog és rájön, hogy igazából mekkora szüksége is van rá!!!

 5. A férjem is én is keresztények vagyunk, és mi is Isten végtelen jóságát, és megújító kegyelmét láttuk a filmben;és persze a magunk hasonló küzdelmeit.Megnéznénk még bárakárhányszor is,ha meg lenne ez a film..Végigsírnánk ismét.
  Sajnálom ha valaki hitetlenként akarja “megfogni” a lényeget.Először talán a lényegest kellene megtennie,és utána lehet véleményezni….

 6. Nos, megnéztem én is. Jómagam is keresztény vagyok, nem a fanatikus fajtából.
  Ám csatlakoznom kell azokhoz, akik azt mondják: a filmet olyan nem értheti, nem érezheti a hitelességét, aki nem hisz. Az Istennek semmi sem lehetetlen, ez ennyire egyszerű. Az imádság, az Úrra hagyatkozás hozzátartozik a keresztény életformához, és működik a dolog. Amúgy, ha már a logikánál tartunk, ajánlom a Logosz címszót mindenki figyelmébe…
  A film amúgy valóban tartalmaz rosszabb jeleneteket. A színészi játék számomra sem túl meggyőző, főleg a “sírós” jeleneteknél. A csodákból is túlságosan sok gyűlt össze a végére még nekem is. Azon kívül, hogy pár problémát megoldhatott volna a csávesz saját erőből (egy akksit venni akkora tehertétel? Nem beszélve a környezetromboló böhöm furgonjáról, vagy a patkányról, amit ezer éve megfoghatott volna egy kis ésszel :( ) Egy kis kiegészítés: a fiúcska 72 kilós…
  Egyébiránt sokszor nehézségek elé nézünk, s nem látjuk a nehézségek értelmét, mert nincsen bennük logika. De általában visszanézve azt látjuk: az Úr segített át rajta. Nem ragozom, aki ismeri a szituációt, az érti, aki meg nem, nos: kérjetek és adatik nektek ;)

Leave a Reply