"All emo over some eggs"

Reggel nem találtam a bérletem. Feldúltam a szobát persze, de sehol sem volt. Több lehetőség is van, vagy kihúztam a zsebemből valahol az úton hazafelé, vagy szórakozottságomban valami idióta helyre tettem, ahová évente kétszer nézek, vagy “magától” esett be ágy mögé például… Na többek között ez a probléma a kapuzós jegykezelési rendszerrel: a bérletnek állandóan elöl kell lennie, például zsebben, ptenciálisan kitéve mindenféle elhagyási veszélynek. És ugye Murphy törvényének SeSam-féle kiegészítése szerint “Amit el lehet hagyni az el is veszik.”

Tulajdonképpen már megszokhattam volna – kiszámítható veszteség. Az az igazi csoda, hogy még nem vasalt ki egy kamion, olyan szórakozottan közlekedek amúgy is. Elmerülök a gondolataimban (például blogot írok fejben) aztán körülbelül mint a háziállatok hazafelé a mezőről, ösztönösen ballagok.

*

Az EU gazdaság óra keretében a Kinki Finance Bureau vezetője tett látogatást. Az apropóját a dolognak az adta, hogy évekig kiküldetésben volt a pénzügyminisztérium megbízásából Londonban, New Yorkban, Brüsszelben. Engem persze ilyen hangzatosnak tűnő adatokkal nem lehet félrevezetni – még nem találkoztam eddig olyan külföldön dolgozó japánnal, aki érdekes előadást tartott volna. (Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek, de undargradeknek ez jut.) Tipikus példája volt az unalomnak, mindenki aludt is.

A vicces az volt, hogy ilyen alapvető dolgok, mint a kiosztott jegyzet már katasztrofálisak voltak. Az oldalszámozás kétszer újrakezdődött, a jegyzeten a diák sorrendje és számozása köszönő viszonyban sem volt a kivetítettekkel. Némelyik sűrűbb dia szövege olvashatatlanná pixeleződött. Belegondoltam, ha én így adnék elő, a földbe döngölnének érte bárhol. Aztán félúton a kivetítésre használt laptop feldobott egy ablakot, miszerint lemerült az akkumlátora, és akkor most ő szépen lemegy alfába. A relatíve fiatal (biztos valami kohai) segítő, akit arra osztottak, hogy felügyelje a technikát láthatóan megrémült. Nagy nehezen iszonyatos zörgés közepette sikerült szuflát találnia a géphez, ám az bekapcsoláskor a következő üzenettel fogadta:
Please remove any disks.
Press any key to reboot.

Ez betett neki. Hiszen ez angolul van! Nem jött rá a szentem, hogy a floppyt kéne kivarázsolni, mert arról próbál bootolni a gép. Szokásos japán problémamegoldás: nyomogatta a tápkábelt, hátha az a baja, aztán feladta és segítséget kért. Hanyagolva a kérdést, hogy hogyan használhat valaki 2006-ban floppylemezt egyáltalán, még mindig maradnak zavaró tényezők. Például hogy miként lehet az, hogy nem találkozott még a nevezett japán úriember ilyen problémával eddigi élete során? Vagy ha valami fura oknál fogva még nem próbált neki kislemezről bootolni a gépe soha, hogy lehet az, hogy négy-ötszavas primitív angol mondatok teljesen érthetetlenek neki? Valószínűleg egyetemet végzett illetőről beszélünk, figyelem.

Vagy tényleg benne van a hiba, hogy minimális intuitivitást és kezdeményezőkészséget azért csak elvárok… (Amúgy figyelemre méltó, hogy a technika élvonalának termelőjeként számon tartott ország lakóinak egy jelentős része mekkora antitalentum nevezett kütyük használatában.)

Mindezt persze mi végig követtük a kivetítőn. Legalább valami szórakoztató volt a 90 percben.

*

Technikai info: egyrészt frissítettem a WordPresst 2.0.5-re, valamint megváltoztattam a permalink-rendszert. Eztán nem a csúnya és semmitmondó ?p=xxx hivatkozások, hanem a /yyyy/mm/dd/post-title/ formátum használatával lehet elérni a bejegyzéseket. Ha viszont ennek következtében valami nem működik, hiányzik, rossz, stb, és elkerülte a figyelmemet, akkor kérek mindenkit, hogy valamilyen formában ezt jelezze nekem.

0 Replies to “"All emo over some eggs"”

 1. Nekem nem duplikálódott, vagy azért mert firefoxot, használok, vagy azért mert firefoxot használok :)
  Péter, én a helyedben a buszokra figyelnék (saját tapasztalat :( )
  A bérletre, meg a kártyás beléptető rendszerre ajánlanék egy nyakba akasztós tartót, szerintem biztos lehet ott is kapni, én anno amikor még egy 3 műszakban dolgozó termelő cégnél idegeltem a vezetőket, állandóan otthon hagytam a beléptetőkártyámat :(
  Mondjuk ennek is van előnye igen szórakoztatót látvány ha valaki veszettűl cibálja az ajtót, s közben ékes magyar nyelven átkozza magát :)

  A WP-hez: alul a kis ikonok nem látszanak….

 2. WP update:
  Szóval, ha commentet hagysz alul nem látszanak a kis ikonok , a másik meg, hogy 2005/02/-nél és ahogy néztem 2005/03-nál is ha a postok címére klikkelsz, vagy a commentekre akkor 404-es barátunk vigyorog vissza, valahol eltünt a mysql feneketlen bendőjében… Nah most kezdtem el én is parázni, mert én is ma raktam fel a 2.0.5-t lehet, hogy kellemes hajtépésbe fogok… :(

 3. A kis képeket javítottam, köszi.

  Hogy egyes régi bejegyzéseknél miért kergül meg a permalink-rendszer azt nem értem igazából… a bejegyzések megvannak, látszanak a havi archívumban, csak a linkek rosszak. Dolgozom a problémán.

 4. az ilyen eloadasokhoz szerintem egy TA-t szoktak adni segitonek aki ugye altalaban doktori iskolaba jaro diak. Persze ha nagyon nagy fej az eloado akkor valtozhat a dolog. Tudom hogy a japanok mennyire tudnak benazni a technikaval ezert megertem az elkeseredesedet, viszont nem igazan hiszem hogy a diploma alapfeltetele lenne a szamitogep kezelesenek elsajatitasa.
  ” Please remove any disks.
  Press any key to reboot.”
  ha nem tudod hogy mukodik a gep hiaba van angolul nem hiszem hogy meg tudod fejteni. Plane 300+ diak elott halal lampalazasan…(akik kozt elvetve meg gaijinek is vanak hja kerem!)
  zs.

 5. Helló!
  Csak egy kis megjegyzés a bejegyzés végéhez: jelezze neked, nem feléd.

  Meg szeretném kérdezni, hogy végül is mi lett a kissrácos dologból. Végül is nem lett öngyilkos, ugye?

Leave a Reply