dothu

Már gondolom sokan azt gondolták, örökre így marad a blog angolnak. A statisztikákat nem nézegettem mostanság, de a kommentek megcsappantak. Ahhoz képest, hogy állandóan szidom a japánokat, mi sem állunk túl rózsásan a nyelvtudással itthon azért.

Akkor lepődtem meg, amikor megtudtam, a manapság divatos MMORPG-k magyar játékosbázisa is a legtöbbször nem vagy alig beszél angolul. Ami még talán hagyján egy egyjátékos helyzetben, nade egy virtuális közösség tagjának lenni gyakorlatilag kommunikációra képtelenül abszurdan hangzik. Arról nem beszélve, hogy – legalábbis az én szememben – épp a játék esszenciájától fosztja meg magát az, aki nem vagy csak alig érti mi zajlik körülötte.

A bloggal is ez a baj. Ha magyar, az rettentő kényelmes lehet, viszont a világ többi része ezzel kirekesztődik. És az angol, mint be nem vallott lingua franca, egy hihetetlenül széles közönségnek nyitná meg a sesamhut.

0 Replies to “dothu”

 1. Megnyugtatlak, más EU-s országban is vannak olyan MMO-sok, akik egy farmbot szintjén állnak kommunikációs képességüket tekintve. ;)

  A blogot én mondjuk olvastam angolul is, de vhogy mégis kényelmesebb, amikor magyarul írsz ide, és a témáid is közelebbiek szoktak lenni ilyenkor. Egyébként, ha már a statisztikát felemlegetted, meg tudnád mondani, h milyen arányban vannak a külföldi olvasói a sesam.hu-nak? Engem speciel érdekelne ^_^

  Üdv,
  Zenima

 2. Na, jó végre!
  Amúgy az angolal sincs bajom, csak valahogy nem érzem a sajátomank, de értem, mondjuk németes vagyok, de a némettel még inkább így vagyok, lehet, hogy azért mert, egy nem nagyon használtam egyiket sem, kettő mert nem nagyon éltem idegen nyelvi környezetben. Az angol tudás, néhol tényleg a minimum alatti, de azért boldugulnak az emberek a WOW-ban. Mondjuk az iletőket, aki tényleg alig értenek angolul nem nagyon lehet egy raid-be vagy egy Dugeon-ba behívni egy vegyes csapattal. Anno a Guidunk végét is ez okozta :( Mondjuk nézd a jó oldalát, a dolognak a külföldieket motiválod a magyar tanulásra, minket meg az angolra. Mondjuk ha japánul írnád, az lenne az igazi poén, de akkor tényleg neki kéne ülnöm azt is tanulni. Mundjuk a japán írás, kézzel, kifog rajtam, anno az első betüknél rájöttem, arra, hogy én ezeket az általános iskolai rajztudásommal, az életben nem fogom szépen írni, de talán még jól sem, szóval most pihen a nyelvköny. Az első részt anno a haverom elkérte, hogy bevágja, ez volt kb 2 hónapja azóta sem hozta vissza, szóval ez legalább megnyugtat. De mondjuk igazad van, mert tényleg kéne tudni pár idegen nyelvet legalább alpszinten, hogy a “globalizált” gondolkodásba be tudj kapcsolódni… Vissza is kérem azt a nyelvkönyvet…

 3. Én sem tartom hűdenagy angolosnak magamat (pl a multkori post olvasásakor is néztem 1-2 kifejezésre :D ) de jah. nekem is hiányzik, hogy más fejjel legyek képes gondolkozni… de amig itt pangok, nem is biztos hogy sokat fejlődök :)

  Sesam: légyszi írj minél többet angolul, hogy fejlődjünk :D

Leave a Reply