flashy

Vegyes cuccok.

Youkai, meg úgy általában *nix flash: A jelenlegi helyzet, hogy 32bit linux flash player létezik, de csak 7-es. A nyolcast egy huszárvágással átugrották, mert kit érdekel a nem MS-approved community. Még viccesebb a 64bit. Ha jól tudom még 64bit Windowsra sincs flash, nemhogy bármilyen linuxra. Elvileg majd jön ugye a Flash 9. Public Beta verzió létezik, persze Winre. (Újabban van universal binary OS X-re is.) Linux verzió majd 2007-ben. (Konkrétum persze zéró…) Hogy 64bit lesz-e egyáltalán, azt nem tudni. Ajánlott olvasmány a témában Emmy Huang (Flash Player Product Manager) és Mike Melanson (Engineer, Linux version) blogja.

Igazából nekem nem hiányzik ez az egész hacacáré, de azért jó lenne, ha működne. Tekintve, hogy használják, viszont nem elérhető mindenkinek. Linuxosként rögtön meg van lőve az ember amint Flash 8-ra van fejlesztve az oldal, 64biten meg tökmindegy mi a rendszer… Igazából az a zavar, hogy ott is van flash, ahol nem kéne, pl site navigáció, stb. Persze gondolkodni is kéne egy kicsit, kompatibilitás, miegyéb… (tudom, naivitás).

Amúgy – szintén Youkai – az OS X nem linux, inkább BSD. Az OS X alapja a Darwin, ami viszont a NextStep továbbfejlesztése. Utóbbi atyja pedig a BSD, mint az itt látható. Viszont mindkettő (GNU/Linux, OS X) unix-like.

Teljesen ötletszerűen két hír amit mostanában olvastam. Egyik, hogy növekedésnek indult a születések száma Japánban: Japan birth rate begins to rise. Persze lehet, hogy csak véletlen, a csillagok együttállása vagy a Honda hungaroringi győzelme okozta eme jelenséget, és a második félévben visszaállnak a rendes fogyó kerékvágásba. Figyelemre méltó valamint, hogy Tokyo ‘will allow’ nude Spears ad, ami annak fényében, hogy az átlag tizenhárom éves párszáz Yen ellenében bármelyik kombiniben preteen bukkake mangákat gyűjthet be, igen felvilágosult hozzáállás.

Olvasgatom valamint (és hallok róla) hogy otthon szóba került az egészségügy finanszírozásának egy versenyorientáltabb megközelítése is. Példa: Mikor fizessünk a gyógyításért? Nos. Teljesen álláspont-függetlenül kizárólag a japán rendszerre vonatkozóan az a véleményem, hogy működik. Itt a biztosítás besorolása a kereset: aki többet keres, többet fizet havonta az egészségbiztosítónak. Ebben ugyan nem vagyok száz százalékig biztos, de azt hiszem abban is van különbség, hogy a kezelés utáni számla hány százalékát állja a biztosító az illetőnek. (Nekem jelenleg olyan konfigurációm van, melyben csak 30%-át fizetem a valós költségeknek.) Minden kezelés pénzbe kerül, lépésenként kiszámlázva. Példának okáért a hátfájásos kórházi utam számlája tartalmazta a mentős szállítást, a röntgent és a vizsgálatot. Ehhez hozzátartozik, hogy minden lépés előtt az orvos megkérdezi a beteget, akarja-e az adott kezelést/gyógyszert/vizsgálatot – hiszen ő fog majd fizetni.

Az eredmény, hogy a kórházaknak igenis érdeke a szép környezet, jó orvosok, gazdaságos működés, et cetera fenntartása. Lényeges, hogy visszamenjen a beteg. A betegek pedig nem szükségeszerűen fizetnek többet – inkább arról van szó, hogy a pénz oda kerül, ahová kell. Nyilván ez sem tökéletes persze, például itt is létezik hálapánz – méghozzá mint hallottam elég horribilis – nagy műtétek vagy szülés előtt, de még mindig kellemesebbnek tűnik mint az otthoni pusztuló kórházak és alulfizetett mogorva orvosok. (Tényleg csak csodálni lehet, aki a körülmények ellenére is mosolyogva tudja végezni a munkáját.)

Utolsóként pedig a Stephen Colbert – híd ügy. Nem tudom a magyar médiában mennyire kapott publicitást az M0-ás Északi Híd elnevezése körüli netes szavazás. Egy darabig csak a Chuck Norris – híd erős helye borzolta a kedélyeket, aztán jött Stephen Colbert. Azaz inkább jött, látott és győzött. (Első forduló eredményei.) A GKM aztán végre a fejéhez kapott, és kitalálták a regisztrációs második fordulót. Az egészből az a tanulság, hogy aki nem ismeri az internetes közösséget, jobb ha nem dob fel szavazásra ilyesmit, főleg mindenféle csalásvédelem nélkül…

Szomorúbbak a hozzászólások a linkelt videók alatt. Tipikusan túlönérzetes, humortalan beszólásai olyanoknak, akik láthatóan semmit nem értenek Stephen Colbert szarkazmusából. Igen, Európában szállóige az amerikai kulturálatlanság, de ez itt most nem az. Inkább egy jót kéne kacagni az egészen. (A szavazás úgyis csak ajánlás, _nem_ VÉRRE megy.)

Utolsó utániként: kritikát kaptam a haiku-vel kapcsolatban miszerint a 聞こえなくする az nem azt jelenti, amit én gondoltam (süketít), valamint hogy az ん is egy mora, miáltal rossz a szótagszám. Naja, így jár a kontár.

0 Replies to “flashy”

 1. Hm, nah ma is tanultam valamit a linux BSD és más os-ek családjáról, csak azt nem értem, ha ennyire vágod a témát, akkor mit keresel te nemzetközi kapcsolatok szakon, s miért nem tanulsz kint IT-s nek ????
  Jah a Flash az jó dolog, bár ha belemegy az ember elégé sok időt el lehet vele szöszmötölni, de mondjuk az is gáz szerintem, hogy csak Ms only a hozzáállás, ja igen a 64 bit jelenleg csak pr fogásra jó, mert ha használni akarod, akkor rájösz arra is, hogy te akarhatod használni, de Ők nem akarják hogy használjad, ergo a vas megint előrébb van mint maga az OS és szoft körítés, s van egy olyan sanda gyanúm, hogy mire lesz normális 64 bit addigra úgy elb**ák az optimalizációt, hogy az ember fia/lánya vehet új gépet, hogy menjen az a 64 bit :( (Nah azért nem vettem én még új gépet, mert nem sok értelmét látnám egy erősebbnek amikor nem is tudom kihasználni )

  A Colbert ügyhöz annyit, hogy a Fókusz foglalkozott vele, de persze azt nem mondták el hogy szegény Zrínyit le seggfejezte, mondjuk meg is értem, a sok biorobot rohant volna zászlót égetni az usa követsége elé. Valamelyik fejes a minisztériumból nyilatkozott, hogy ez jó reklám az országnak és nem látja annyira tragikusnak a dolgot.

  Ami meg az egészségügyet illeti, hááát igen nagyon jó volna, hogy amit befizetek azt rám is költenék, nem úgy mint ahogy az indexen felreppent hírek szerint, hogy olyan vizsgálatokat is az illető számlájára írtak amin részt sem vett. Mondjuk ez a japán módszer nekem is bejönne, nem kell várni stb, csak gondolom ott már ennek van története, nem a múlt évben csinálták meg, s akik anno akkor a vesztesei voltak azok már nem élnek vagy már nem emlékszenek rá. Mi viszont most fogjuk megtapasztalni, s lesz belőle szép kis társadalmi felzúdulás. Ha néha vagyok a körzetinél, megfázás stb, akkor látom a sok nyugdíjas nénit aki csak vérnyomást méretni meg egy szakajtónyi gyógyszert jöttek felirtani, meg azért jöttek hogy kipanaszkodják magukat a dokinak. Mondjuk erre volna jó a család, de sajna a mai Magyarországon a családok aktív kereső tagjainak idejük sincs meghalni, nem hogy az idősekkel foglakozni, s a probléma valahol itt van elhantolva. szóval nem lesz könnyű menet az elkövetkező ciklus, de nézd a jó oldalát közvetlenül kimaradsz belőle, s nem kell a mai fiatalok problémáival szembesülni, állástalanság, családalapítási gondok stb, mondjuk tudom, hogy van gondod elég, ha azok más fajták is, kint vagy egy idegen országban egyedül a család meg itthon szóval ez sem lehet könnyű.

  A japán népesség növekedése viszont jó hír, bár a magyar is növekedne. Lehet, hogy a tv műsorok szintje volt hatással a japán társadalomra :)

 2. A gyerek csinálással kapcsolatban.. :D
  A cikk megjegyzi, hogy kapcsolat lehet a születések növekedése és a gazdaság növekedése között. Valszeg van is, úgy általában is. Ha jobban élnek az emberek több gyerek születik . Ezt Mo-ra vetítve: a születésszám még jobban csökkenni fog…-> népesség elöregedése -> alacsonyabb életszínvonal
  Ami szinte mindenhol probléma, de ez a kevésbé fejlett országokat (pl Mo) jobban sújtja, mivel az életszínvonal itt eleve alacsony(abb) . Szóval szép jövő vár ránk. yeah :D

  Stephen Colbert-nek pedig jól feldobták a labdát neki csak le kellett ütnie. Nagyon tetszett, ahogy kihasználták a lehetőséget XD :] hehe
  OFF
  Yamato Damacy : egy oldal, amin két kűlföldi által készített videókat láthattok, melyekben japánokat támadnak le az utcákon mindenféle dologgal. Jó látni a japánok reakcióját bizonyos helyzetekben (van ott minden kő-papír-olló ((hogyan kell ezt írni ?)) játék, meg komolyabb dolgok is) :D
  http://yamato.revecess.com/?episode=15

 3. Születés-népességnövekedéssel kapcsolatban.
  De még van egy jó dolog: egy átlag család aki igyekszik normális életszínvonalon felnevelni a vállalt gyermekeket, jó ha 4 fős (2 gyerek)
  De a népesség növekedés ellen leginkább azok a famíliák vannak, akik a gyerekre hivatkozva kérnek állami támogatást, lakást stb….
  Na ők válalnak 4-6-8 at is, mert miért ne? Igy már mégjobb a képlet nem?

Leave a Reply