nyúz

Érdekes dolgokat lehet találni a hírekben. Például Bush likens Hungarian uprising to Iraq war, mely linket ráadásul Dilianától kaptam. Azt hiszem, mivel nem voltam otthon, nagyrészt lemaradtam erről az egész Bush-hajcihőről. Mindenesetre… ezen a tipikus jenki gondolatmeneten már nem szabad meglepődni. Főleg Bush drága egy igazi díszpéldánya a tudatlan (ignorant, magyarul jobbat nem tudok) amerikainak. Azzal az apró szépséghibával, hogy ő vezeti őket…

Ezt csak azzal lehet überelni ha két ilyen egyívású jómadár találkozik: Bush and Koizumi talk beef and NK. Nyilván Japán teljesen odáig van amerikai barátjáért, mint az látható. A marhahústilalom az egy vicces dolog… mikor helyettesítettem egy-két angolórát a suli tulajdonosnője nagy elánnal magyarázta, hogy ő bizony nem eszik amerikai marhahúst. Mert az veszélyes. Egy japánnal beszélgetve az ember sokszor arra lyukadhat ki, hihetetlen veszedelmek leselkednek minden sarokról. A “napernyők” (fekete, szigorúan csipkés szélű esernyők) nyári használata is csak részben a lebarnulás elleni védekezés, ott vannak az óborzalom káros sugarak (被害線) is! Ide tartozik a teljes körű importzárlat midnenféle húsipari készítményre – nekik a Pick szalámi is veszélyes.

Korea meg… alig várom hogy Taepodong-2 meg Patriot rakéták röpködjenek a fejem felett. Valaki valahol nemrég azt mondta, a világ biztonságára jelenleg a legnagyobb veszély az USA. Van benne valami…

Skype-beszélgetéseim során fény derült rá, az otthoni média is felfigyelt imádott Koizumi barátom (Az új külföldiekről szóló törvény óta nagyon “jóban” vagyunk. Majd mesélek.) Elvis-imitációjára. Örülök, hogy azért mégiscsak az a legnagyobb hír itt a térségben, hogy Koizumi meglátogatta Graceland-et. All quiet on the eastern front.

Pedig… Alarm at Japan’s population trends. Valamint Japan’s women wary to wed. Szarkasztikusan azt mondhatnám, ezekhez a jómadarkhoz én se mennék hozzá… de kicsit kevésbé elfogultan is, meg tudom érteni a dolgot. Elhiszem, hogy nem túl vonzó otthon unatkozni harminc négyzetméteren átlag másfél gyerekkel összezárva egész nap. Vagy elmenni pénztárosnőnek a helyi ABC-be, mert máshová már nem veszik fel. A férjúr meg hazaesik az utolsó vonattal, csontrészegen a nomikai (飲み会) után, hogy hajnalban rohanjon dolgozni. Akkor inkább elmennek ők is karriert építeni, és nem foglalkoznak a hagyományokkal, miszerint illene megházasodni, vagymi.

Ezzel kapcsolatban amúgy… fura errefelé a “szerelem”. Bár a trend az, hogy kezd nyugatiasodni a dolog, azért még mindig elég furcsa, ahogy dolgoznak. Körülbelül a kézen fogva sétálás a maximum, amit látni lehet. (Azt is gyorsan elengedik, ha valaki megnézi őket.) Ezzel nem azt mondom, hogy a metrón fél centire csókolózó párok sokkal jobbak lennének, de azért néha kellemes látni, hogy a világ egy része felhőtlenül boldog. (“sing with rapture and dance like a dervish”) Aztán ha szakítanak se látszik rajtuk semmi, ugyanolyan pókerarccal járnak fel-alá. Nem egy kapcsolat olyan, hogy a felek havonta egyszer látják egymást, mert máshol tanulnak/dolgoznak/laknak, stb. Mintha ez nem lenne fontos, helyesbítek: mintha nem ez lenne a legfontosabb. (Egyszer körbekérdezgettünk embereket, hogy miért dolgoznak. Egy magyar/európai nagy valószínűséggel olyasmit mondana, hogy a családja eltartásáért, stb. Na ez egy japánnak eszébe nem jutna…)

Nem csoda, hogy fogynak.

Kicsit arrébb Thousands demand Hong Kong rights. Hja, fenntartom hogy szuper az a hely, ahol angolul épp annyit beszélnek az utcán, mint kínaiul, ahol az emberek felének angol neve van kínaiasan kiejtve, stb. Láthatóan a város egyik fele szabadulni akar, a másik meg nem. Bár mivel jól megy a soruk egyelőre, valószínűleg semmi drasztikus nem fog történni.

Ezzel kapcsolatban volt egy szép képes beszámoló a BBC-n, ami a hong kongi lakáshelyzetet mutatta ba, de egyszerűen nem találom. Azt kell tudni, hogy talán még a japánokénál is kisebb zugokban laknak, pedig az már művészet. Ráadásul sokan egyszerre. Aztán – mivel kicsi a hely – videojátékoznak meg mahjong-oznak ezerrel. Itt a bizonyíték: Marriage with a Fool. Aki teheti, nézze meg, mert a hong kongi filmek viccesek. Valamint Stephy Tang simán lenyomja Japán teljes női népességét ugye.

stephy.jpg

0 Replies to “nyúz”

 1. Hmm Peti ugy latszik a kozelgo vizsgaidoszak igencsak nyomot hagyott a lelkiallapotodon.
  Hogy miert veszelyes az amerikai marhahus? (Mert az…) A szeletelesi modszere miatt (benne hagyjak a gerincet amiben felgyulik a kergemarhakor nemtom micsodaja). Azonkivul ha olyan joban lennenek azok a ‘jomadarak’ akkor Japan nem zarna ki evek ota az amerikai marhahust (Komuro sensei, kokusai keizaiho, sok tevhitet eloszlat).
  Es ha mar a jomadaraknal tartunk, sok eve ota Koizumi az elso normalis kormanyfo, aki raadasul a betokosodott burokrakatak ellenere (ld Alex Kerr) is megprobalja helyreallitani a gazdasagot es veghez is viszi az akaratat.
  En mar itt voltam amikor Mori Soridaijin azt kerdezte Clintontol ‘How are you?’ helyett hogy ‘Who are you?’. O jobb lenne?
  Ami gaijin torvenyt illeti, te egy tervezetet lattal, es nem emlekszem arra hogy megmutattam volna hogy vegulis mi lett belole.
  Es vegul: nagyon is tisztaban vagy vele hogy minden fejlett orszagban kesobb mennek ferjhez a nok. Ennek nincs koze a nomikaiokhoz meg a sararymanekhez. Sot meg a lakasmerethez sem (fejlodo orszagokban sokkal kisebb helyen lakik sokkal tobb ember, illetve ha kimesz inakara, kastelyokat fogsz latni itt Japanban, akkora hazakat amiket nalunk se latni, kerttel mindennel, es csak egy csalad lakik benne…)

 2. Nah, Bush elemhet a Bús-ba, már ha megengedhetem magamnak ezt a szójátékot, kb úgy jött ide, mintha a sivatag közepébe menne, a vad emberevő feketék közé. Mondjuk az IQ szintjéről szépen nyilatkozott, amikor a 48-at a kommunizmus elleni harcnak titulálta. Azt meg, hogy szeretné, ha Iraq-ban valaki lenne aki az amik helyett harcol és hal meg, arra keressen mást, nem mi kezdtük ezt az egész háborút, ami nem is azért folyik amivel magyarázzál, hanem egy kis fekete aranyért…. Mondjuk az igazsághoz az is hozzátartozik,hogy a politikus, egy külön “állatfajta”
  A hús zárlat meg nem jött jókor a liba és kacsa máj egyik legfőbb piaca japán, mármint a magyar májnak. A jó borok mellett, de most zárva a határ mert prüszköl a csirke. Most öszintén a japánok ennyire bevesznek minden bull shit-et ami a Médiából lejön??? Mert valahogy itthon nincs ilyen nagy pánik ezügyben…

 3. Külföldiek bevándorlását és tartózkodását szabályozó törvény. Nemrég megváltoztatták, de hülyeséget nem akarok írni, a vizsgák miatt pedig nem nagyon van időm utánajárni, ezért csak később várható érdemleges bejegyzés e témában.

Leave a Reply