Not anymore

Most teljesen kiváló okom van: beteg voltam ugye. Persze nem ilyen sokáig. Már hétfőn kötelező jelleggel részt vettem a szemináriumon, amin elő kellett adnom. (A tutorom egy olyan emailt küldött, melyben gyakorlatilag megtiltotta, hogy hiányozzak…) Aztán persze mindig ott van a céltalan monitorbambulás démona mint bejegyzéspreventív erő. A blogba valami legalább távolról értelmeset összehozni nem olyan egyszerű, mint az első pillantásra gondolná az ember fia.

Az előadásról sokat nem tudok mondani. A japán szemináriumok általában úgy működnek, hogy van egy anyag vagy téma, amiből mindenkinek elő kell adni, majd átaludni a többiek előadását. Ez a folyamat azután egy gyakorlati jegyben végződik. A rendszer folytán ha valaki legalább nyolcvan százalékán résztalszik az óráknak és valami a témára hasonlító dolgot makog az előadásán, a jó jegy garantált. Ennek hozományaként ez a tantárgyforma általában nagy népszerűségnek örvend.

A mi esetünkben Ikenberry After Victory című opusza szolgáltatott alapul az órának. Én az utolsó, lezáró fejezetet kaptam egy japán partnerrel. Nevezett helyi a miért legyen a külföldinek jó elvet alapul véve átnyomta, hogy majd ő elmeséli a tartalmi részt (a könnyű rész) én pedig megjegyzésekkel, és állatkerti gaijin mivoltomból egyenesen következően érdekes adalékokkal színesítsem az előadást (a nehéz rész). Mondjuk én is láma vagyok, mert ráhagytam.

Azután nagyon vicces “előadást” produkált, melyben a könyv aláhúzott sorainak recitálásán túl egy darab saját mondat nem hangzott el. Láthatóan baromira érdekelte az egész. Én pedig lévén nem akartam alapgondolatokban összeveszni a könyvíróval megelégedtem némi magyar vonatkozással a békerendszerekről (erről mondjuk lehet mesélni), valamint balkáni tapasztalataimról anekdotázgattam (két alaklommal jártam Szerbiában). Aztán zárásképp felvetettem, a Bush-igazgatás mintha nem egészen a könyv által leírt amerikai utat követné, amin aztán jól elvitatkoztak a japánok az óra hátralévő részében. Hiába, érdekes hely az a Magyarország, de a japánt csak az amerikaiak érdeklik azért.

0 Replies to “Not anymore”

 1. Peti beszamolojahoz adalek:
  Igaz tortenet Japanbol:
  A tegnapi (penteki) szeminariumomrol az eloadast tarto lany kesett. Mondjuk napok ota lazas volt olyan szinten hogy meg az eloadas felet is atadta valaki masnak – sajnos a masodik felet igy az orat nem tudtuk nelkule elkezdeni.
  Felhivott engem hogy 10 percel kesobb er be de 20 perc lett belole.
  Mikor megerkezett nevetgelve meselte hogy elajult (!!!) az allomason es taxival kellet jonnie. ( a taxi meg elakadt lakas tuz miatt ez volt a vicc targya)

  A tanar (viccelodve ): Azert az eloadas alatt ne ajulj el!
  Diak (mivel japan): Majd igyekszem (gambarimasz)..

  A lany az eloadast megtartotta. Nem ajult el.
  kis japan happy end.

  orulok peti hogy a te esetedben azert ilyen extremitasokba nem torkollott az eset+ grat a happyohoz!

Leave a Reply