cerebral haemorrhage

Rendszeresebb blogolvasók ismerik a járó motor tendenciát. Japán szokás, hogy a várakozó autó motorját járatják, és jóízűen alszanak benne, miközben működik a légkondícionálás. (Jelzem az energiatakarékosság mintaképének kikiáltott országról beszélnünk.) Mindegy, ez ismétlés. Amiért említettem, az a tény, hogy az egyik kedves autós épp az ablakom alatt döntött úgy, hogy szunyál egyet. Nem tudtam mit tenni, feladtam az energiatakarékosságot, bezártam az ablakot és az ajtót (muszáj a légmozgás) és benyomtam én is a légkondit. Majd tervezek gyűjteni köveket ilyen esetekre. Ledobni.

Amiről az ablakbezárás előtt akartam írni, egy másik aspektusa Japánnak, ami az agyvérzés hatátára tud kergetni időnként. Ismeretes, hogy rendeltem új NTT-s internet-kapcsolatot, amihez igényelhető IP alapú TV szolgáltatás is. Felvállalva, hogy esetleg folyton TV-t nézek veszélyeztetve ezzel más tanulást helyettesítő tevékenységeimet, megrendeltem. A netet bekötötték ugye, én pedig vártam, hogy majd jön valami telefon vagy egy szokásosan “képzett” munkás, aki a munkája végzése helyett ideadja a beltéri egységet, hogy majd én beüzemeljem, mert te jó Ég, hát ez linux, ő ilyet még nem látott, most mi lesz!

És vártam.

És vártam.

Most döntöttem úgy, hogy felhívom őket, mert kezd bizonyossá válni, hogy ha én nem lendülök akcióba, itt nem lesz semmi. Ilyet  szintén már korábban kitárgyalt okokból a lelkem mélyéig gyűlölök csinálni. Még pizzát sem telefonon rendelek, hanem elmászok az üzeltig. Nem éri meg a befektetett energiát.

Most is. Mi a neve? Nagyot sóhajtva bemondom (スィラージ). Nem érti. Lebetűzöm katakanával. Nem érti. Mondom telefonszám nem jó? Ritka alkalmak egyike, hogy a telefonszám is jó. Miután sikeresen beazonosított, előadom a fámát, ti. hogy TV-t akarok, ha már megrendeltem. Nem érti. Biztosan nem a jó kifejezést használtam. Ember legyen a talpán aki eldönti a rendelkezésre álló végtelen kanjihalmazból, éppen melyik kettőt rakja egymás mellé, amiről ő pont arra fog gondolni, amire én. (Végig udvarias módban beszélünk persze, nyelvi interpreterem 350%-on ég.) Kiderül, hogy ő nem illetékes, ad egy másik számot. Másik szám. Mi a neve? Én rezignáltan ismét öt percig magyarázom. A problémát ő sem érti, mindenáron valami aktiválást emleget. Magyarázom, hogy először adjanak valamit amit aktiválni lehet. Nagy nehezen leesik a tantusz, mire átpasszol egy újabb telefonszámhoz. Természetesen névvel indítunk. Sokat telefonáltam már, de még mindig nem jöttem rá, hogyan lehetne ezt úgy megoldani, hogy megértsenek. (Katakanaátírás-szabályok vannak, de angolra. A Szilágyit harmincféleképpen le lehet írni legalább. Latin betűvel meg nem dolgoznak, ez Japán, tessék használni a katakanát, mint minden tisztességes ember.) Itt is emlegetnek egy tizenegy-jegyű kódot, ami S-el kezdődik. Hiába keresik rajtam, nem találom, így végül 45 perc telefonálás (és rengeteg zenehallgatás) után feladom. Majd bemegyek a Joshin-ba, ahol megrendeltem a cuccot, ahol élőszóban tudom előadni a problémát az ottani eladónak, és majd ő telefonál ha akar, engem ez csak kiborít, és semmi haszna.

Vicces amúgy, hogy kvázi japántudásom ellenére tudnak olyan módon szégyenbe hozni, hogy még én érzem rosszul magam, amiért nem értem őket. A nevem meg… nyilván egy Magyarországon élő teszem azt bonyolult szláv nevű egyénnek akadhatnak gondjai, de már kicsit nevetségesnek tartom, hogy jóformán semmit sem tudok elintézni emiatt.

Ugyan erre semmi bizonyítékom sincs, folyamatosan úgy érzem: amint kiderül, hogy külföldi vagyok, átkerülök egy problémás skatulyába, és csak súlyosbodik a helyzet. Csak a külföldivel ne kelljen foglalkozni, mert az gond. Kavarás. Macera.

0 Replies to “cerebral haemorrhage”

 1. Jah kérlek, hiban van ott arányleg olcsón hibrid Prius vagy kétfajta Lexus ami hibrid (bár azt nem tudom, hogy forgalmazzák e japánban, vagy csak külső piacon). Mégis pöfékelnek, mondjuk annak örülj, hogy nem egy Hummer H2 állt alád, az még szép zajos is. Könyvnek ajánlom a Háború és Békét, vagy valami nagyobb lexikont. Mondjuk nem tudom, hogy mennyi lehet, ott a benzin literje, de nem értem, hogy ha nem akar hazamenni az apuka, akkor miért nem megy egy hotelbe és alszik ott?

  Megnyugtatlak, hogy a szolgáltatók itthon sem nagyon vágják a témát sorlhatnám a T-com -t is ahol szerettem volna Adsl2+-t de semmit nem tudtak, a nevemet meg betüzhettem mint az állat, pedig itt az anyanyelvemen beszél, az ügyintéző. (S a nevem sem olyan kacifántos, bár az is fix, hogy nem egy Kovács, vagy Szabó, mint a legelterjettebbek.) Szóval ne add fel, itt sem volna sokkal jobb, de már én is leszoktam az ittheni telefonos, netes ügyintézésről inkább megyek az ÜFSZ-re azt verem az asztalt. Személyesen legalább látja a metekomunikációs jeleimet.. (pl. ha nem intézi el széttépem…) S mindig müködik.

  Jah jó neked, hogy kell a légkó, hogy hűvös legyen, én most itthon egy olajradiátorra vágyok vagy valami hőforrásra, mert kezdek befagyni …. Nyári tél … :(

 2. még jó, hogy tudsz japánul. mi lenne ha csak angolul beszélnél, akkor végképp nem értenének meg… úgy látom, hogy ha valaki boldogulni akar Japánban, akkor kénytelen megtanulni a nyelvet is. ami még nem is akkora probléma, mert Mo-n sem árt magyarul beszélni külföldi helyett, ami viszont tényleg elszomorító az az, hogy még ha valaki beszéli is a nyelvet , akkor sem tudja magát megértetni -a leírtak szerint-.
  bizony, Mo-n sem jobb a helyzet erről mindenki tudna mesélni. feltételezhetően ők sem álltak a helyzet magaslatán, ahogy pl Mo-n sem szoktak. miért is lenne Japán ebben más ?

  -ja, és tényleg hidegvanitt :) –

 3. Hát igen. Tudakozóba dolgozva többször hívnak gyenge magyar nyelvkészséggel rendelkező egyének. ilyenkor általába felajánlom az angolt, de ugyis csak 10böl 1 nek tudok segíteni. baromi sok francia telefonál – nem gondoltam volna.
  Na persze nekik ajánlhatom fel az angolt :D amugy nem értem. segítő szándék ellenére legtöbbször leteszik a kagylót (persze ha magyarul mondaná, esélyem sincs megérteni, van amikor másik magyart se sikerül)

  Szóval – a telefon túloldalán se mindíg könnyű kitalálni, hogy mit is szeretne az ügyfél. pláne ha problémamegoldó lelkisegélyszolgálatnak néznek bennünket..

 4. Én ilyenkor mindig ráhagyom az első nevet, amit érteni vél. Utána jöhet a cím, telefonszám, s azzal már tud azonosítani. Legyen neki lelkiismeret-furdalása. hogy rosszul írta le.

Leave a Reply