M$ 2007

Publikus, milyen PC-t igényel az új Windows, írja az Origo. Csak nekem tűnik úgy, hogy kezd elvadulni kissé ez a dolog? Rendben van, az XPnek is volt egy viszonylag meredek gépigénye, vagy mondjuk egy OS-X sem megy el akármin, de játékokkal parban lévő OS hardverigény az már érdekes. Alapvetően az OS definícója szerint (magyar & angol) egy alapprogram. Nem az a célja, hogy fölzabálja a rendszer majd’ összes erőforrását.

Talán azzal lehetne érvelni, hogy játékosok fogják majd használni, hiszen a Vistával debütál az új DirectX 10, amiről ódákat zengenek. Nyilván egy mai játékokat futtatni képes gép gond nélkül elviszi a Vistát is. Kérdés, hogy ez vajon jó lesz-e? Gondolok itt arra, hogy már az XP is sok memóriát ésegyebet eleszik a programok elől. Aki Alt-Tab-ozott már ki játékból az tudja miről beszélek. A gép képes percekig swappelni, csak hogy azt a nyamvadt egy asztalt az ikonokkal sikerüljön lehoznia. (Nekem négy asztalom van, és a WoW-ból fél másodperc alatt lépek át bármelyikre, de ez most nem fontos. Nem tudtam nem megemlíteni.) Nos vicces lesz egy teljesen 3D renderelt ablakkörnyezetbe átlépni mondjuk az Oblivionból. Mellesleg ez az egész gondolatmenet azért sántít, mert a Vista láthatóan nem kizárólag játékos OS-nek van marketingelve. (Egyre szebbeket tudok “magyarul”.)

Arról nem is szólva, hogy az állítólagos szuper újítások midnengyike már létezik. Csak egy Composite extension bekapcsolásba kerül, és hopsz nekem is vannak átlátszó ablakaim. Az XGL-el pedig egy Linux akár azonnal full 3D ablakrendszerré alakulhat.

Ha már újítások, ezen a cikken jót nevettem: Office 2007: rá sem lehet ismerni. “Az egyik legjelentősebb technológiai újítás a fájlformátumokat érinti: az új office az webes XML-szabványra épülő, tömörített dokumentumokat hoz majd létre.” OMG, WTF & BBQ… Hatalmas technológiai újítás, ami mellesleg már az OpenOffice első verziójában benne volt. (OpenDocument format) Csak persze M$ barátunk ragaszkodott a doc formátumához, a kompatibilitás miatt meg egy monopólium sem aggódik sokat. Az új formátum FAQ-jában pedig ilyeneket írnak: “Microsoft developed the Office XML Formats to respond to customer requests for more rapid document creation from disparate data sources and to extend our commitment to industry-standard XML.” Persze, ők fejlesztették ki. Meg elkötelezett XML használók. Nyilván… (A szomorú ebben az egyébként, hogy az emberek 99%-a meg lesz győződve, hogy a M$ ismét kitalált valami szuper dolgot, és ez a sok geek ingyenszoftver-mániás meg lemásolta.)

0 Replies to “M$ 2007”

  1. Jah igen Vista… Astala Vista inkább, mert, hogy az már nem lesz nálam az fix… Az egyik ok, amit fentebb leírtál a full 3D-s ablakakezelés. Nem azért akarok gépet fejleszteni, hogy jól fusson a Win. Mert ennek semmi értelme nincsen. A többi ok, meg az M$ kellemes “nagytestvér” stílusa, amit nekem, s szerintem még sokan másoknak nem vesz be a gyomra. Mondjuk most nálam jól fut a wow 1 giga rammal, meg egy fx5700-al, de tegnap megdöbbenve láttam, hogy a céges gépemen, ami egy Fujitsu-Siemens desktop gép 3000-es semptronal fél giga rammal meg egy 64 bites ati 9000-es el szépen megy a wow. Nah akkor esett le az állam, mondjuk azon kissé jobb állapotban van a win mint itthon, de már nem fogok az otthoni winel szenvedni inkább jön egy Suse azt csókolom :) Az M$-nek monjuk egy erőssége van, a legjobb PR-s és marketinges emberkék ott vannak. Hogy azt a ……. nah azt el tudják adni. Lásd a win 95, azt is úgy adták el, hogy micsoda újítás, azt a dost nem kellet telepítani mert az os része volt, de ott volt .. Khm …

  2. Áhhh nem kell ahhoz lőfegyver, elég lesz neki, ha nézi a gépén, ahogy fél napig tölt a Vista…. szerintem mire előjön a Desktop, agyvérzést kap. Vagy elrágja az ereit….

    Amúgy ez a legyünk Trendik gondolkodásmódal lehet, engem lőfegyver keresésre buzdítani , kissé elegem van a Norbis ásványvízből, mintha az jobb lenne mint a sima… Rettegve várom a Norbis E.Ü. papír és WC deszka megjelenését, addig is eszek egy kis nem trendi marhapörit…. galuskával :)

Leave a Reply