sesam.hu

sesam is Péter Szilágyi, Engineering Manager at IBM Cloud, residing in Budapest, Hungary. This is his playground.

Kyoto

Megint voltam Kyotoban (京都). Körülbelül másfél óra az út vonattal, de valahogy mégis más érzés az egész, mint Magyarországon átmenni egyik városból a másikba. Egyrészt talán azért mert a vonat gyakorlatilag nem megy át nem lakott területen, végig házak mellett visznek a sínek, valamint mivel Japánon belül egy Kobe-Kyoto csöppnyi távolságnak számít az egészhez képest.

Ezútta a Modern Művészetek Múzeuma volt a cél, hogy megnézzünk egy Hundertwasser-kiállítást. Szegény általános iskolai rajztanárnőm valószínűleg csuklott. Emlékszem ő mutatott nekünk először Hundertwasser-képeket, és tette iskolai feladattá absztrakt képek készítését. Az biztos, hogy nem átlagos rajzóráink voltak.

Maga a kiállítás nekem nagyon tetszett. Képek és nyomatok mellett jónéhány nagyméretű Hundertwasser-ház modell is fel lett állítva. Én hiányoltam egy kicsit erősebb világítást: vagy a szemeim romlanak, vagy nem egy kép valóban közel félhomályban volt. Valamint – bár erről a kiállítók tehetnek a legkevésbé – egy házaspár úgy gondolta vicces lenne elhozni pólyás gyerekeiket, akik előre látható módon rendkívül élvezték a kiállítást. Ennek hangot is adtak…

Hundertwasser foglalkozott japán fametszet-nyomatokkal is. Ezeken a képeken meglepődve fedeztük fel, hogy a pecséteken kanjikkal is szerepel a neve, mint hyakumizu (百水). Elég egyszerű lehetett neki a fordítás.

A kiállítás után kérésemre elballagtunk megnézni a Chion-in-t (知恩院). Ez egy Buddhista templom (お寺), ami nem összekeverendő a Shinto templommal (神社). Fontos megkülönböztető jegyek, hogy a Shinto templomok narancsszínűek, és torii-kapu (鳥居) van előttük. A Chion-in ezzel szemben fabarna. További hasznos információ, hogy buddhista templomba belépve tilos rálépni a főkapu küszöbére. Ez ugyanis olyan, mintha az ember édesapjának a vállára lépne, ami érthetően kerülendő cselekedet.

Még az odaúton keresztülvágtunk a Maruyama Parkon (円山公園) is, mint az a fényképeken is megfigyelhető.