Damon Hill!

Valamiért eltűnt az alma írja blogról az általam belinkelt lúzeres bejegyzés. Fura.

A Google-nek hála azonban sikerült kimentenem a cuccot. Tárolt változat ugye… ;)

Két éve még azt hittem nem jön át, ma már közhely. Pl. a kitűnő Üvegtigrist – mondják – hat lúzerből álló csapat viszi. A lúzer, az állandó vesztes, aki ha kezébe vesz valamit, azt tuti elrontja, ha ketten versenyeznek, ő biztos harmadik, a tuti tippet is sikerül elszúrnia, vagyis – bukik, veszít, észre sem veszi. És állandóan.

A figurát Amerikában találták ki, ahol ha egyszer tévedsz, még elmegy, de ha kétszer, akkor már véged: lúzer vagy, rád ragad a jelző, röhögnek rajtad, besreibolnak és véletlenül se lehetsz nyerő. A siker-fétis országában ez egy végzetes stempli, ha ide besorolnak, beleragadsz, innen nincs visszaút.

Ezért utálom. Nagyon vicces jelző, de életveszélyes, mert címkét ragaszt rád, másodosztályúvá minősít. Mert olyan nincs, hogy mondjuk egy iskolai bukás születési hiba legyen, hogy ti. ezután, te csak bukdácsolj az életben. AZ élet hullámvasút: egyszer nyersz, aztán veszítesz, sőt lehet hogy többször is, de még mindig jöhet egy jó passzod. A lúzer besorolás viszont törli ezt a lehetőséget: ha egyszer lúzer vagy, az életben nem lehet jó passzod. Mert született balkezes vagy, az hogy most megbuktál, csak mellékes bizonyíték, te ilyen fából vagy faragva. Ha megfeszülsz sem lehetsz sikeres.

Persze van olyan, hogy valakinek fingja nincs a technikai cuccokhoz és ha hozzányúl valami kütyühöz, az totálkáros lesz. De ez más, mert az ilyen fószer máshol – mondjuk pl. matekből – díjnyertes lehet. Hacsak nem lúzer. Mert akkor nincs is esélye. Csak röhögnek rajta.

0 Replies to “Damon Hill!”

  1. Ezek szerint a magyarok felremagyaraztak a luzert.
    Mivel te nagyon jol tudsz angolul igy nem forditom le az angol magyarazatat.
    Ha valaki ugyetlen vagy elszur dolgokat idonkent, vagy nem ert valamihez az meg nem egy luzer.
    De itt van az amerikai ertelme, se tobb se kevesebb:
    “The concept of “loser” will always be subjective, but society generally considers those who cannot find work in spite of decent economic conditions, manage money, or maintain meaningful relationships to be losers. Loser originally would refer to someone who had lost something, such as a game. It expanded over time to include anyone who would “lose” at life itself. Loser can be symbolized by making an “L” with the thumb and index finger on the forehead.”

Leave a Reply