4,8,15,16,23,42

Tegnap megtartottam az idei év utolsó angolóráját. A téme természetesen a karácsony volt, úgyhogy kitaláltam, hogy aktívkodás címén csináljunk illatos díszt narancsból és szegfűszegből. Gondolom a legtöbben ismerik a receptet, a narancsba valamilyen minta alaján szegfűszegeket szurkálva olyan díszt kapunk, ami körülbelül egy hétig vegyes illatokkal tölti be a szobát. Azt hiszem végre sikerült lekötni kb 20 gyereket, amit személyesen nagy teljesítményként értékelek… Két dolog volt számomra meglepő. Az egyik, hogy az osztály egybehangzóan a gyerekek szokásos “eufemizmusával” büdösnek minősítette a szegfűszeget mint olyat. A második pedig, hogy a legtöbben arra használták ki az alkalmat, hogy Pokemon-os monster ball-t gyártsanak a narancsokból. Nagyon úgy tűnik, hogy nagy Pokemon (a pocket monster szavak összevonásából) mánia van a japán gyerekek között. Nem mondom én jól szórakoztam. ;)

0 Replies to “4,8,15,16,23,42”

 1. Valami hiba van a rendszerrel. Az előbb nem tudtam elküldeni egy üzenetet, mondván adjam meg a mailem. Ezután beírtam hogy x mail nélkül, és ment. A biztonság kedvéért ezt azért kimásolom.
  –> Még szerencs. Ez már nem ment el. Most kitöltöm a mailcím mezőt.

  Egyébként mire utal a “Behind Blue Eyes?”
  Murakami Harukit ismered?

 2. Egészen röviden: 2004 áprilisától vagyok Japánban a Monbusho (MEXT) ötéves undergraduate ösztöndíjával. Bővebb infot erről a magyarországi Japán Nagykövetség tud adni.

  Az email bugot javítottam, most már nem lehet x-eket elküldeni email beírása nélkül. ;)

  A Behind Blue Eyes kérdést kissé nem értem. Mikor írtam én ilyet?

  Murakami Haruki egy író, egyes könyveit angolul is meg lehet venni – ennyit tudok.

 3. Pont a lényeget felejtettem el újra leírni, szóval addigra már visszaolvastam, és a körülményeket így már ismerem.
  A Behind Blue Eyes-ra meg valami olyasmi utalást tettél, hogy jó tudni a mögötte álló jelentést, ami igazából csak a kulturális háttérből következtethető ki. Megnézem google-n mikor írtad.. 2004 November 29.
  Murakami Haruki meg valóban egy író:), sőt nekem még egy magyar nyelvű könyvem is van tőle. Mindenesetre talán a legjobb a könyv amit életemben olvastam, a kérdésem meg igazából azt célozta hogy vajon van-e Japánban Haruki-kultusz:). De ezek szerint nincs. Kár:).

Leave a Reply