stuff

Hazamenés előtti nagytakarítást tarottam. Csillog-villog a szoba, már csak mosni kellene. Amihez viszont nem igazán fűllik a fogam a teregetés miatt. Két opció van, vagy kimászok az ablakon vagy bentről kihajolva dolgozok. Előbbi halálos macera még akkor is ha a parapetmagasság nem lehet több 30 centinél. Utóbbitól meg még nem volt olyan, hogy ne fájdult volna meg a hátam. Micsoda problémák, igaz? :)

Közben Aktív Rádiót hallagtok. Az Externetnek meglepően stabil sávszélessége van külföldre – otthon nem ezt szoktuk meg. Valamint kiderült, lakóvárosom rádiója holnap ünnepli tizedik születésnapját. Tekintsék meghúzva virtuális fülüket.

Az alábbi bejegyzésekből úgy festhet nekem valami kiengesztelhetetlen bajom van a japánokkal. Ez azért nincs így. Figyelembe kell venni, hogy lassan egy éve nem voltam olyan országban ahol ismerik az L és R betű között a különbséget. És ha az embert valami idegesíti a legegyszerűbb a japánokat hibáztatni érte – kéznél vannak. Montesquieu után szabadon: a japánok is emberek. (Még ha jól titkolják is.) :P

Valamint kissé ízléstelennek tartom az atombombás kommentárt. Idén volt a hiroshimai és nagaszaki bombázás hatvanadik évfordulója. Ilyenkor félelmetesen naturalista adást lehet látni a TV-ben. Épp a hosztcsaládomnál voltam így nem tudtam nem nézni, bár igyekeztem a vacsorára koncentrálni. Bizarr élmény volt… Szóval ezzel inkább ne humorkodjuk.

A komolyzene viszont telitalálat – rendszeresen megkérdezik, hogy ugye Magyarországon midnenki klasszikus zenével foglalkozik és hallgat. (Ilyenkor eszembe jut Fekete Pákó, LL Junior & co.) Érdemben nem nagyon tudok hozzászólni. Kicsit sajnálom, de az ének-zene oktatás sohasem tudott megfogni teljes mélységében. Leginkább az foglalkoztatott midnenkit a Vargás énekórákon, hogy taktikailag megfelelő pozíciót foglaljon el az ebédlőbe rohanáshoz. Mindig énekórák után lehetett ebédelni és az énekteremnél csak az ún. társalgó van stratégiailag jobb helyen ebből a szempontból. (Ha már a zenénél tartunk, tudtátok hogy az O-zone Dragostea Din Tei száma mekkora sláger Japánban? Mindenütt hallani. A románok imádják. Numerakirályként azért jobb. :P)

Amikor még volt bérletem és vonatoztam feltűnt az au KDDI – ez egy telefoncég – legújabb családi csomagjának reklámja. A két érdekes szolgáltatásból az egyik az úgynevezett egyszerű telefon. Az egész áll egy zöld és egy piros gombból és számokból, kijelzője nincs. A célcsoport azok az idősek, akik nem valószínű, hogy értékelik a több megapixeles kamerákat, színes nagyfelbontású kijelzőket vagy a web-elérést egy telefonban. A második az érdekesebb: gyakorlatilag egy nyomkövető szolgáltatás. Az én telefonomban is van GPS, és ezt egészítették ki azzal, hogy ezen nem csak a saját, hanem a család más tagjainak pozíciója is lekérdezhető a telefonjaik segítségével. Egyértelmű alkalmazás a drága gyerök megfigyelése, iskolában van-e épp, vagy csavarog. Valamint az idősek is szemmel tarthatók, avagy többé nem kérdés, hol kódorog a nagymama. Nekem lennének némi jogi aggályaim, de gondolom ki van ez a dolog találva. (A cucc neve egyébként anshin-nabi – kb nyugi-navi-nak fordítható – navi, mint navigáció.)

Továbbra is töretlenül imádom a filmeket, bár moziba a borsos árak és a katasztrofális választék miatt nem járok. Akik azt hiszik, hogy Magyarország valami Isten háta mögötti hely, megnyugvást találhatnak abban a tényben, hogy a világ második gazdasági hatalmának számító Japánban minden film sokkal később kerül vetítővászonra, mint otthon. Szóval nézzük mint nézek.

Lost (http://www.imdb.com/title/tt0411008/)
Sawyer: Me Kate. Me throw rock.
Halottam róla, hogy otthon is lehet nézni, és hogy jó. Hát mit mondjak nem csalódtam. Ez az a sorozat, amit minél többet néz az ember annál több a kérdés és annál kevesebb a válasz. Egy jégtáncosnő is elszédülne ennyi csavartól ami csak az első évad sztorijában van. (Hehe, én többet nem tudok, mint a TV nézők, már végignéztem az első huszonnégy részt.) Nagyon tetszik még, hogy mindig meg tudnak lepni a karakterek valamivel. Nagyon jól mutatja, hogy egy átlagos ember szekrényében mekkora számban találhatóak csontvázak – mennyire nem lehet ismerni a másikat, még akkor is, ha abban a hitben ringatózunk, mindent tudunk róla. Kiválóan felépített feszültség, izgalmas flashbackek, szerethető szereplők. Még iylet. :) A szinkronra kíváncsi leszek ha hazajutok…

Serenity (http://www.imdb.com/title/tt0379786/)
Inara Serra: And that’s not incense.
Végre! Meg tudtam nézni a Firefly-sorozat nagyfilmjét és kérem el lettem sodorva. Nagyok voltak az elvárások de sikerült megfelelni, sőt. Joss Whedon hozta a sorozat hangulatát, a poénjai még mindig nagyon ütnek. A Star Wars kezdheti ásni a sírját. Látszik, hogy kaptak némi pénzt végre a készítők, jelentősen fejlődtek a speciális effektek. Azt sajnálom, hogy például felhagytak az űrben nincsenek hangok koncepcióval – amennyire tudom a Firefly volt az első, ahol mertek süket csendben robbantgatni az űrben – vákuumban kissé nehezen terjed a hang ugye. A fotográfia – személyes spanom – továbbra is izgalmas, és gyönyörűek a helyszínek. A szereplőket midnen rendes Firefly-fan barátaiként tartja számon, és ez itt sem változott. Olyan vicces volt hallani olyan IMBD-komment panaszokat, hogy miért nem sikeres és befutott színészekkel forgatnak… huh? Lecserélni őket? Komolytalan. River, aki alkalmanként villanásai ellenére nehezen emészthető szerepet játszott a sorozatban (a nem-nézünk-oda-lelövünk-3-embert és az anti-Badger cockney akcentusos monológ azért ütött) itt egy totális tuningot kapott 11 of 10 kúlság-faktorral. No force in the ‘verse can stop ’em.

The Island (http://www.imdb.com/title/tt0399201/)
Ed The Trucker: [quite obviously hitting on her] What’s your number?
Jordan Two-Delta: Two-Delta.

Ewan McGregor és Sarlett Johansson neve garancia – nekem. Kritizálható filmízlésem (Sylvia szerint szimplán szeretem ha agymosnak.) ellenére szerintem a sziget több, mint szimpla akciófilm. Lehet gyűjteni a köveket. Nagyon szépek a tűéles-steril képek a klóngyárból, ellentétben a kaotikus és emberi külső világgal. Érdemes figyelni a fénytükrözéseket Dr. Merrick szemüvegén. (Nem beszélve a szó szerinti desktop számítógépéről. Hatalmas találmány.) Én kiválóan szórakoztam, tetszett a történetvezetés, látványos volt az akció. Nem beszélve, hogy a két főszereplő között nemhogy chemistry, hanem egy egész Henkel-kémialabor dolgozott. Külön poén Lincoln Six-Echo és McGregor közti párhuzam a scriptben. Lehet, hogy tényleg van egy klónja valahol? :O

Disclaimer: Ahogy Novák Péter mondta a Megasztárban Az én ízlésterrorom nem lehet úrrá az egészen. Részemről az ilyen filmeket (is) szeretem. Valamint természetesen ez nem minden, de ki lehet fáradni a blogírásban is. Aki nem hiszi, próbálja ki. Folyt. köv.

0 Replies to “stuff”

  1. Bocs tudom, hogy az atomos dolog különösen ott, nagyon durva példa, de sajna ez is hozzánk tartozik részben, mert ha akkor azok az emberek nem csinálták volna meg, akkor soha nem lett volna atom, vagy nagyon későn. S nem kényszerítették őket, hanem magunk akartak valamit csinálni, amihez találtak pár jó lobbistát. Einstein volt az egyik. Ennyi a történelmi háttér.
    A magánvéleményem meg az, hogy kultúrember nem használ nukleáris töltetet a problémáinak megoldására. De mondjuk már akkor is látható volt az amcsikon az a mentalitás, hogy előbb lövünk aztán kérdezünk, azt hogy hány halott lesz az kit érdekel. Lásd Irak és az uránlövedékek esete. Az talán még mocskosabb fegyver mint egy nuki. :(
    De sajna nem tudunk ellene tenni semmit :(

Leave a Reply