A long walk in the grounds seemed indicated…

Költöztél volna hidegebb helyre. Ott melegebb van. Néha még a rövidujjú is túl sok a teremben
Valóban a kansai-i nyárban kiválóan szellőző épületek hajlamosak jégszekrénnyé degradálódni amint hidegre fordul az idő. Viszont te nem Tokióban laksz? – az sem egy híresen fagyos hely.

Az újabb statisztikaóráim rávilágítottak a japán oktatás egyik sarokkövére. Most épp binomiális eloszlással foglalkozunk és én erős általános értetlenséget vélek felfedezni a csoportban. Mindennek viszont semmilyen hatása nincs az órák menetére. Unalomig ismétlem, hogy nem az a fontos, hogy értse is a delikvens amit tanul. Mint kiderült ezt a jelenséget minarai-nak hívják. (A kanjijai a látás (miru) és a tanulás ( narau) jelei – ez utóbbi a gyakorlat enshuu második jele is.) Szó szerinti fordításban apprenticeship-et jelent, de esszenciájában körülbelül arról szól, hogy a tanuló úgymond nyitott szemmel mindent megfigyel, amit mestere csinál. Utóbbi viszont kizárólag erre hagyatkozik az oktatáskor, és nem bocsátkozik magyarázatokba. Aztán amit a tanuló megértett azt megértette, amit nem az az ő baja, ganbarjon tovább és figyeljen jól. Bizonyos esetekben szerintem ez a módszer kevéssé célravezető – még akkor is ha ettől Japán népességének nem lesznek álmatlan éjszakái.

0 Replies to “A long walk in the grounds seemed indicated…”

  1. Hé, hé, volt ott egy “;)” is! Meg ide is teszek egyet: ;). Nem, nem Tokióban vagyok, úgy általában egész Honsúra jellemző ez a “ha hideg van, felveszek egy kabátot” mentalitás, ami azért az épületeken is érződik. Honsútól északabbra viszont nem lehet ennyivel megúszni, ott kell a fűtés, tehát van. Cserébe nyáron nem fagyasztják le a metrókat, vonatokat, mint “odalent”.

Leave a Reply