Kolirádió Kobe, híreket mondunk

Humoros körülmények között szocializáltam az argentín szomszédommal. A konyhában találkoztunk ugyanis: mindketten tésztát főztünk. Azért megnyugtató, hogy nem csak az én főzési skilljeim alacsonyak. Amúgy nem sokat találkozni emberekkel a kolin belül, mindenki elvan a saját kis köreivel. Különösen az idegenbe szakadt ázsiaiaknál működik kiválóan a rizstermesztő népek nagy kommunális összetartása. (Egyfajta elmélet, hogy a nyugati világ individualizmusa abból fakad, hogy a fő táplálékként elterjedt kenyér alapanyagát, a búzát egyedül is lehet termeszteni. Ezzel szemben a rizstermesztés csapatmunka, egyedül nem lehet űzni. Hogy pontosan miért is, azt nem tudom. Utána kell nézni.) A továbbiakban kiderült az argentín szomszédról, hogy elhagyta a kulcsát – engem nem tudott persze túlszárnyalni, nekem ehhez a teljesítményhez elég volt két hét. Valamint, hogy szegény kifogott egy oylan szomszédot ahol a fent említett ázsiai népek egyike tartja esti gruppen-összejöveteleit magas zajszinttel kísérve. És fény derült arra is, hogy a japán sztereotípiák kiválóan alkalmazhatók az argentínekre is. Miszerint Argentína az amerikai kontinensen található, ergo az argentínek angolul beszélnek. By átlagjapán.

0 Replies to “Kolirádió Kobe, híreket mondunk”

 1. hát ez nagyon jó, jókat kuncogok itt számtech órán. a kedvencem a japán sztereotípiák a magyarokról téma(nagyon poén).
  bár gondolom, ott nem ennyire szórakoztatóak a helyzetek, amikor a 22. japánt kell felvilágosítani, könnyen belefáradhat az ember.
  az azért érdekelne, hogy a magyaroknak is vannak-e hasonlóan téves képzeteik a japánokkal kapcsolatban (ha a régi önmagamból indulok ki, akkor vannak) :)).

 2. Hát. magyar sztereotipia inkább akkor lehet sértő, ha meglátsz 1 akármilyen keleti kasztu embert, és azt mondod rá “kinai” :D meg a nyelv is “kinai”.

  Sztem ezt 1 japán arcába mondani, még mindig meggondolandó :)

 3. Igen, ez egy általános sztereotipia, de nem csak a japánokra, hanem minden ázsiai emberre, aki itt megfordul.
  Viszont (szerintem) ez leginkább a magyarok hanyagsága mintsem tudatlansága, egy tanultabb magyar viszonylag könnyen belátja, hogy több ország és nemzet is van arrafelé, nem csak Kína, tehát nem úgy megy oda egy ilyen emberhez, hogy “Kínaszépország”. De ezen kívül még sok ilyen sztereotipia létezik, biztos mindenki tudna sorolni egy párat.
  Érdekes, hogy Japánban sincs ez másképp, ahogy SeSam beszámolóiból is kiderűlt számomra:jópárszor nézték már őt amerikainak ((ha jól emlékszem valamely oktatója is)). Azért ezek érdekes helyzetek lehetnek:) Engem kifejezetten szórakoztatnak az ilyen történetek,ezért is szeretem olvasgatni SeSam blogját.
  Sok csokimikulást mindenkinek.

Leave a Reply