sesam.hu

sesam is Péter Szilágyi, Engineering Manager at IBM Cloud, residing in Budapest, Hungary. This is his playground.

stat

Kissé zűrös errefelé az élet… momentán épp az elnöki demokráciák és parlamentáris demokráciák összehasonlításáról valamint a miniszterelnök közvetlen választásáról kell(ene) olvasnom jó vaskos szövegeket. A kiadott óravázlat szerint ma szúrópróbaszerűen kérdeznek, mit fogtunk fel ezekből az olvasmányokból. Már alig várom. ;)

Tegnap volt statisztikám. Gondoltam, felveszem – bár mindenki óva intett, elég rossz híre van a tárgynak – viszont ki akartam használni a kreditjeim. Még anno az első órán a tanár nemes egyszerűséggel közölte, hogy mivel számítógépet fogunk használni, és az egyetem számítógépparkját jövő januárban felújítják, aki nem tud laptopot hozni ezekre az órákra, az nem veheti fel a tárgyat. A japán ellátottságra jellemző, hogy alig tíz százalék hagyta el erre a felszólításra a termet. A tanár ekkor közölte, hogy még mindig nagyon sokan vagyunk, úgyhogy döntsön a szerencse. Akinek páros számra végződik az egyetemi azonosítószáma, bebukta. (Az öreg elég érdekes figura: katonákra jellemző felnyírt haja van, és az álla mindig 45 fokos szöget zár be a talajjal. Időnként látszólag ok nélkül elkezd kacagni, amit valahol a mardel-kutya kuncogása és a hiéna hisztérikus visítása közé tennék…) Nos, még mindig sokan maradtunk, úgyhogy kiosztott számokat és újabb nevetgélés kíséretében – láthatóan jól szórakozott – kisorsolta azt a szerencsés ötvenet, aki részt is vehet majd az órákon. Én nem kerültem volna be, de egy csapat japán srác egyik tagja, aki láthatóan együtt akart lenni a barátaival, de csak ő jutott be, elcserélte velem a számát.

A tegnapi órán amúgy alapfokú Excel-ismereteket oktattak, erősen kellett harcolni az elalvás ellen. Kíváncsi leszek a statisztika-részre.