Nyári hó

Hát igen, kicsit el vagyok havazva mostanság.

Voltam például bíróságon. Nem gyanúsítottként szerencsére, csak megfigyelés céljából. Ez is hozzátartozik a jogi alapok óránkhoz, hogy midnenkinek el kell mennie, és jegyzeteket készítenie egy tárgyalásról. Nem komolyan persze, a lényeg a tapasztalat és a szubjektív vélemény. Ilyen kérdések is voltak például, mint “Hány ablaka van a tárgyalóteremnek?” A kedves osztálytársaim már mind voltak – pedig jeléeztem nekik, hogy szóljanak, ha mennek, mert nem szeretném egyedül csinálni – és természetesen nem fűllött hozzá a foguk, hogy mégegyszer látogatást tegyenek. Úgyhogy maradtam egyedül, mint legtöbbször.

A bíróság egy igen furcsa épület. Alapvetően egy üveggel borított modern valami, azonban kb három emelet magasságig ál-klasszikus borítása van. Olyan, mintha egy hagyományos pesti középületbe belezuhant volna egy nagy üvegkocka. Szerintem rettentően üti egymást a két stílus, de ők tudják. A Louvre előtt is vannak üvegpiramisok… Odabent persze az egész modern. A tárgyalóterem szerintem otthon is ilyesmi – bár nem voltam még egyben sem – van egy pulpitus a bíróknak, elkerített terület a vádlottnak és a tanúknak, valamint a megfigyelők széksorai. Az eset hivatalos szervvel való együttműködés megtagadása (már ha van ilyen magyarul… próbáltam fordítani a kanjikat…) volt. Egy fiatal srác jó sokat ivott és összetűzött egy Koban rendőrével. Ennél többet nem nagyon tudtam kihámozni az eseményekből, de nem is ez volt a lényeg.

Japánórán egy érdekes cikket másolt nekünk Harrison, a brit-japán tanárunk. Japan mulls multicultural dawn. Elég durva adatoka japán-külföldiek viszonyról. Kedvencem a japán hülgy nyilatkozata: “Mindenkinek azonos a szeme színe, a haja színe. Megvan a bizonyosság, hogy a melletted ülő is ugyanúgy gondolkozik, ahogy te. Jó dolog a homogenitás.” Csak ugye a japánok szívóágon vannak: egyre több az idős ember, hiszen egyre tovább élnek, miközben kevés gyerek születik. Ráadásul midnenki értelmiségi, lassan nem lesz, aki lemossa az üvegpaloták ablakait…

0 Replies to “Nyári hó”

  1. Juhé! Látom még élsz! :D
    Hát a mindenkinek olyan a haja színe azon vitatkoznék nem mindenkié fekete, az enyém sem, mondjuk nálunk inkább a festet haj a divat a fiatlaok körében vagy tévedek ? Hogy ugyanúgy gondolkodunk, hát ez itt nálunk tuti, hogy nem igaz. Nah enyit erről, mintha én itthonról itélném meg az amarikaiakat, vagy a japánokat. Kicsit idealizált kép él az europaiakról bennük, jól érzem ?

  2. Es ki ez a Tony Laszlo, ismered? Kicsit fura h epp egy idegen/magyar dolgozik ebben a pozicioban.
    Igazabol szamomra erthetetlen h az 1%-nal kisebb bevandorlo-arany ilyen eross ellenerzeseket valt ki a japanokbol. Tudod, most Frankfrutban lakom, hazafele a villamoson en szoktam lenni kb az egyetlen feher ember – es megsincsenek etnikai osszetuzesek…

Leave a Reply