Kéttannyelvű

Ma DVD-írás közben megcsináltam tesóm angol háziját. Nem volt túl nagy feladat, egy filmre kellett 150 szóban megadott témában reflektálni. (Ehhez képest állandóan panaszkodik, hogy neki mennyit kell tanulnia. Gondolom az excesszív japántanulás az oka, hogy én másként látom.) Kifejezetten élveztem megint anglul írni, mégha csak ilyen rövid időre is. Azt hiszem immár kétségtelen, hogy ami az angolnál már-már házasságba érett szerelem a részemről, az a japánnak még nem sikerült. Legalábbis még sohase élveztem, hogy sakubun-t írhatok.

Ezzel együtt felháborított az új rendszer, ami az általam oly szeretett kéttanylevű angol oktatást hihetetlenül degradálja. Meglepődve hallottam tesómtól, hogy elegendő egy középfokú C típusú nyelvvizsgát tenni, és máris kiválthatja az emelt szintű angol érettségijét, valamint 5-ös év végi jegyben részesül. A mi időnkben ez azért nem így volt. Nekünk saját kéttannyelvű érettségink volt, ami egy speciális angol érettségiből állt, brit és amerikai szóbeli országismereti tételekkel, valamint egy sokak által nagyon nehéznek tartott írásbelivel, amelyen minimum 4-est kellett elérni. Ehhez jött az, hogy két tárgyból angol nyelven is érettségizni kellett, így kaphatott valaki felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű kéttanyelvű érettségi bizonyítványt. Ehhez képest most valaki megszerez egy középfokú nyelvvizsgát, leérettségizik két tárgyból angolul, és már meg is van a kéttannyelvűs érettségije. Nekem ez a módszer könnyebbnek tűnik. Ezen kívül – bár nem simerem az emelt szintű angol érettségi nehézségi fokát – úgy gondolom, sokat rontott a kéttanyelvű oktatás eddigi minőségén az, hogy nem speciális, csak erre kidolgozott érettségivel kell a tanulóknak megbirkózni.

Ez valahol azt is eredményezni, hogy a diákok kevesebbet törtődnek a nyelvtanulással, aminek ilyen oktatásban a legfontosabbnak kellene lenne. Ugyan kit érdekelnek az angolórák, ha úgyis ötöst kap év végén, csak bejárnia kell rájuk. Az idő minden emléket megszépít, ez igaz, de én még ezt figyelembe véve is szívesen gondolok vissza a középiskolás angolóráimra, mint olyanokra, ahol tanulni is lehetett valamit, és élvezetesek is voltak. Szerintem a változtatásokkal ezt a pluszt elveszik ezektől az óráktól. Innentől kezdve a tanulási affinitás egyedül a diáktól függ, és a tanár majdhogynem nulla kényszerítő erővel rendelkezik. Valószínűleg ez a nézet nem lenne túl népszerű középiskolás körökben, de szerintem jobb volt az, amikor egy magasabb követelményrendszerrel valós tudást birtokló diákok hagyták el a gimnáziumot, még akkor is, ha így adott esetben kevesebben jártak sikerrel. (Ami szintén nem igaz, mert az én évemben egy kivétellel mindenkinek sikerült a 4-es feletti angol érettségi, hozzájutva ezzel a felsőfokú nyelvvizsgához is.)

Tudás és tudás között nagy különbségek lehetnek, és egy vizsga megléte ennek nem feltétlenül jó mércéje. Én továbbra is azt élvezem, hogy nem csak felületesen ismerek egy nyelvet, hanem annak mélyebb kulurális gyökereiből, általános műveltségi ismereteiből is magaménak tudhatok valamennyit. Persze az is lehet, hgy ez jobban függ az egyéntől, mint a rendszertől magától. Az sem biztos, hogy pont én vagyok a megfelelő bírája ennek, mindenesetre ez a véleményem.

0 Replies to “Kéttannyelvű”

 1. Ez a szánalmas tendencia már pár éve folyik. Kezdődött az általános iskolákban azzal hogy bukni csak szülői engedéllyel lehet (!). Aztán jöttek a középiskolák. Szerintem már az is baj hogy választható ki milyen szintű érettségit akar tenni, normált vagy emelt szintűt. Elvégre ha az ember lusta — márpedig eredendően az (mindenki) — nem igazán fog erőlködni.
  Ez a nyelvvizsga dolog meg olyan viszonylatban nem meglepő hogy nagyon kevés ember csinálja meg a középfokú nyelvvizsgát is (én marhára nem siettem el anno, de az évfolyamból én voltam az első aki letette 11. év végén, és utána sem volt 30-40%-nál nagyobb az arány a “haladó” csoportokban – ebből 20-25% volt középfokú). Az imponáló, ha az embernek van egy nyelvvizsgája, fennt tehát úgy gondolták hogy könnyítik a rendszert, ezáltal többen leteszik (vagy nem).
  Persze ezzel csak azt érik el hogy az átlag egyetemi felvételiző még annyit sem tud (nem csak idegen nyelvből) amennyit én tudtam anno (nem voltam kimagasló teljesítményű). Hozzávéve azt a tényt hogy már a mostani felvételiknél volt olyan szak ahová csak max pontos felvételivel + nyelvvizsgával _és_ versenyeredménnyel lehetett bekerülni, egyértelműen bizonyítja azt a tényt hogy az egész oktatási rendszer elkényelmesedik és szépen lesüllyed -mindenki-tudja-milyen- szintre.

 2. Kedves sirLanDy! Mi még asszem nem ismerjük egymást, én a SeSam, hm, mondhatjuk másodunakotesója vagyok. Csak hogy tudd, ki szól bele társalgásotokba :)
  Én szerencsére vagy sajnos ebben a rendszerben érettségizek jövőre, és eléggé különbözik a véleményem tőletek.
  Nem hiszem, hogy gond az, hogy lehet választani a szint között: nem minden ember egyforma, nem mindenki ugyanazzal a tárggyal akar továbbtanulni. A középszintű érettségi- ahogy te nevezed, normál- ugyanúgy megköveteli az alap tudásszintet, csak mondjuk kettővel kevesebb verset kell majd tudni elemezni irodalomból. Vagy matekból nem kell tudni bizonyítani. Nem is hiszem, hogy egy humán-beállítottságúnak hiányozna a bizonyítás.
  A nyelvvizsgával kapcsolatban pedig: a nyelvvizsgák ugyanúgy tartalmaznak Anglia ismereti témaköröket. Az pedig nem hiszem, hogy gond lenne, hogy mondjuk egy előrehozott érettségivel előbb megvan mondjuk az emeltszintű érettségi, még ha csak középszintű nyelvvizsgával is.
  Az egyetemek legnagyobb többsége egyébként nem teszi kötelezővé az emelt szintű érettségit, de pluszpontot lehet vele szerezni.
  Szerintem elég sokmindent nem írtam le, ami még fontos.
  Persze szívesen várom a kritikát… :)

 3. Az én véleményem az új rendszerrel kapcsolatban nem arra irányult, hogy kevesebbnek tartanám az érettségit ma, mint régebben. Én csak azt sajnálom, hogy egy valamennyire speciális képzés – kéttannyelvű – extra követelményeit szüntették meg az érettségi szimpla emelt szintűvé csökkentésével. Ugyanis úgy gondolom, hogy az egykori kéttannyelvű érettségi magasabb követelmény volt, mint most egy emelt szintű érettségi.

  Tekintve, hogy emelt szintű érettségit választhat az is, aki bármilyen angol fakultáció vagy magasabb óraszám miatt többbet foglalkozott az angollal. Értelemszerűen így az érettségi nem tartalmazhat oylan extrát, amit ezek a tanulók nem tanultak. Ezzel fölöslegessé tették azokat az országismereti és kulturális tanulmányokat, amelyeket mi anno negyedik évben folytattunk.

  (A kommentablak az eredeti b2 design alapján ilyen. Megnézem, megnövelve hogy fest.)

 4. Jah, a Magyar Helyesírás Szabályai szerint a külföldi eredetű, de a nyelvünkben meghonosodott szavakat magyar kiejtés szerint kell leírni. Például: kapuccsínó (ez így helyes!) Ilyen alapon a cúnami hosszú ú-val is helyes lenne. (A magyar megfelelőjét, a szökőárat kevésbé használják.)

 5. Kedves Adri!

  Amit írsz azzal nem is vitatkozom. A Te helyedben nekem se lenne kedvem irodalomból többet magolni mint amit okvetlen muszáj.

  A probléma abból áll szerintem hogy két (különböző) rendszer alapján írt érettségiket egymással nem lehet összehasonlítani, tehát nem ad pontos alapot annak eldöntésére ki milyen tudásszintű (imho). Mi van ha valaki alacsonyabb pontot ért el emelt szintű érettségin és a pluszpontokkal sem éri el azt a szintet amit esetleg normál érettségin megírt volna? Biztos lesznek olyanok akik csak puszta továbbtanulási frászból próbálják meg az emelt szintű érettségit. (Megj. csak az az átlagos eseteket veszem figyelembe. Aki nagyon eltökélt az úgyis mindenből hibátlant ír.)

  A rendszer olyan szempontból kétes hogy nagyon nehéz volt most bekerülni bizonyos helyekre, ami szerintem azt a tényt támasztja alá hogy a hozott pontok (év végi + érettségi jegyek) túlságosan -hmm- értéktelenek. Túl sok embernek túl jó, nincs arányban a teljesítménnyel. Elit szakok mindig voltak és lesznek, de ez lassan mindenhol így van. Amit az emelt szinttel el akartak érni az ennek az “értéktelenségnek” a csökkentése. A probléma ott van, hogy megmaradt az eredeti is, és az emberek többsége még mindig azt fogja választani. Azzal ha csak emelt szintű lenne a dolog, lenne egy reális összehasonlítási alap.

  SeSam:
  Persze. De! A tsunami nem “meghonosodott” szó, amennyire én tudom. Mi több, 2 helyesírási szótárat is fellapoztam, és azokban nem volt benne. Következésképpen tsunami :P Viszont ha azok a könyvek már régiek voltak, akkor is hibás volt RTL ui. rövid “u”-val írták :twisted:
  Itt tendencia a japán neveket kiejtés szerint írni. Miért, a Jamadzsi meghonosodott szó? Na ne röhögtess :) Rendben, felőlem fonetikusan is írhatunk szavakat, de akkor egy bizonyos Dzsordzs Buss és Toni Bler is lenne :P Ezekért persze kirúgnának bárhonnan.

 6. Kedves Sesam!
  Tudomásom szerint (forrásom a helyi kéttannyelvű osztályokat üzemeltető gimi igazgatóhelyettese) a középfokú C nyelvvizsga csak és kizárólag idén váltja ki az érettségit, mind a kéttannyelvűsök, mind a bármilyen osztályba járok számára. A jövő tanévben már azoknak is kell érettségizni nyelvből, akiknek van nyelvvizsgája, viszont az érettségivel nyelvvizsga szerezhető (a nyelvszakra készülőknek most is kell nyelvből emeltszintű érettségit tennie, akár van nyelvvizsgájuk, akár nincs.) Azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e majd külön kéttannyelvűs érettségi. (A kéttannyelvűt továbbra sem tudom hol kell egybe meg külön írni, Büttnernek nem sikerült megtanítania…)

 7. De rég láttalak, Orsi! :) Időközben én is beszélgettem tesómmal, és ő is ezt mondta. Nagy kavar van itt, örülök, hogy nekem ebben már nem kell részt venni. (A kéttannyelvűt én mindig egybeírom, legalább következetes vagyok. Teganp láttam Büttnert a Szolnok Plázában. ;) )

 8. Hali!
  En vagyok az akinek irtak az angol hazijat, es enis ebben a rendszerben erettsegizem mayd.
  Nos 1. A nyelvvizsga csak az erettsegit valtja ki kettannyelvűn, az év végi jegy az az amit az ember szerez magának.
  Az is igaz ugyebár hogy ez csak 2005ig van érvényben.
  Szerintem sincs semmi baj azzal hogy van közép és emelt szint is. Hát istenem egy kicsit gondolkodni kell hogy megéri e.
  Nos hogy csokken e az oktatás minősége nemtudom. Azért akármennyire is gyalázzuk hogy nekünk milyen jo meg könnyű meg milyen szinten van és speciel fosok hogy fölvesznek e valamilyen orvosira. Nagyon.

 9. Szia! Én is téged! :-) Viszont szerencsére Büttnert is! (illetve Kati-napon, de szerintem nem ismert föl, úgyhogy ez csak félig számít…)
  4 év szerintem eléggé nagy korkülönbség tud lenni, legalábbis ilyen fiatal korban (de ezt csak azért, hogy úgy tűnjön a témához szóltam hozzá…)

Leave a Reply