nyelvek

Tekintve, hogy jopar nemzet fiai vannak itt nalunk osszezarva elkerulhetetlen a talalkozas egymas nyelveivel. (Itt most nem a testreszre gondolok…) Mi magyarok erdekes helyzetben vagyunk: minket senki az egvilagon nem ert meg, viszont mi sem ertjuk meg oket. Jo dolog lehet szlavnak lenni, mert a bolgarok, az oroszok, az ukran lany, a litvan fiu es a szerb srac siman megertik egymast. Emellett mindannyian beszelnek valamennyire oroszul, ami a mongolok masodik nyelve egyben, szoval nekik megvan a lingua franca-juk. (Tanulnom kellett volna oroszt…) A spanyol nyelvcsalad tagjai is jol elvannak a sajat nyelvukkel. A kambodzsaiak, laosziak, nepaliak es vietnamiak is megertik egymast valahogy, de ne kerdezzetek hogyan. Pontosan nem tudom melyik ket orszag, de van ketto, akik irasban ertik meg egymast, mert ugyanaz az ABC-juk, de szoban mar nem. Raadasul az egyik aikido sensei valamint Vlada is neha atvalt nemetre, ugyhogy a nyelvi reszekert felelos agyi teruletem 200%-on tulterhelt…

A magyarrol alkotott velemenyek megoszlanak. Abban mindenki egyetert, hogy “furcsa”. Diliana szerint ketfelekeppen beszelunk, valamikor gyorsan es kemenyebben, maskor lassabban es lagyabban. Van nehany kozos szavunk a kornyezo orszagokkal, de ebben kimerultek a nyelvi hasonlosagok.

Az elejen azt irtam, hogy minket senki sem ert meg. Na ez nem teljesen igaz azert. Hetfon matekora elott a folyoson beszelgettunk Norbival, amikor megallt mellettunk egy bennszulott japan holgy es megkerdezte, hogy Ti magyarok vagytok? Eloszor visszaraktuk a leesett allunkat, aztan kideritettuk, hogy a BGF-en tanitott japant ket evig es azalatt tanult meg magyarul. (Nem semmi…) Minket tokeletesen megert, es megitelesem szerint nagyon jol beszel. Vicces, amikor gondolkodik, az ano-t hasznalja. Ez kb. ugyanaz, mint nalunk az ooo-zes. (Az o-krol hianyzik a ket pont.) Pl.: Es… ano… hogy tetszik Japan? :) Most epp japantanarnak tanul, es szeretne visszamenni Magyarorszagra. Ismet bizonyitva latszik a teny, hogy magyarul mindenutt tud valaki. :)

0 Replies to “nyelvek”

  1. Itt Rotterdamban a japanok es a kinaiak mondtak hgoy ha irva van egy szoveg, akkor megertik mindketten, de ha kiejtik az mar teljesen mas… Mar nem emlekszem, hogy ez a kantoni vagy a mandarin minaira vonatkozik…

  2. Ez igy van. A japanok a kanjikat a kinaiaktol vettek at. Ezert minden kanjinak van egy kinai olvasata (onyomi) es egy japan olvasata (kunyomi). A kulonbseg annyi, hogy a kinaiak csak kanjikat hasznalnak, nincsen nyelvtanuk, hanem egyszeruen csak egymas utan pakoljak a szavakat. A japan nyelvben vannak toldalekok es partikulak, stb, amit hiraganaval irnak le. Emellett a kanjik jelenlete miatt barmelyik nyelven irott szoveg eseten mindket nep valamilyen fogalmat tud alkotni arrol, hogy mirol szol.

Leave a Reply