sesam.hu

sesam is Péter Szilágyi, Engineering Manager at IBM Cloud, residing in Budapest, Hungary. This is his playground.

Mt. Fuji hiking

Ma kivetelesen nem kellett hajnali nyolckor felkelnunk, hogy orakra menjunk. Ma tortenetesen egy oraval korabban szolt az ebresztoora (hifi, Evanescence, Track 4, My Immortal) mivel a Fujihoz mentunk kirandulni. A Fuji Japan legmagasabb pontja (3776m) es legismertebb foldrajzi jellegzetessege. /A turahoz tartozo kepek itt talalhatoak./ Rovid reggeli varakozas utan a japan standardok szerint csillogo tisztara suvickolt buszokkal (2) elindultunk a Fuji fele. A busz szemelyzete egy soforbol es egy utaskiserobol allt. Utobbi holgy vegig kommentalta a latnivalokat, termeszetesen japanul. Tette mindezt egyenruhaban es az elmaradhatatlan feher kesztyuben. A japan dolgozok – foleg az idosebbek – minden munkahoz feher kesztyut viselnek.

Utkozben lattuk, hogy a hegyoldalak surun be vannak nove novenyzettel. A buszbol kinezve a hegycsucsok es szakadekok mintha egy oserdei kepeket tartalmazo album kepei lettek volna. A hegyek kozott a legtalpalatnyibb sik helyen is rizsfoldek vannak, szepen elarasztva. A hegyek is lakottak, a hazak talan egy hajszallal surubbek, mint Tokyoban, de egyebkent a latvany ugyanaz.

Egy autopalyapiheno utan a hegy labanal levo Mt. Fuji Visitor Center nevu intezmenyben tettunk egy korutat. A latogatokozpont leginkabb nyugati muzeumokhoz vagy a Vilagraszolo Magyarok kiallitashoz hasonlithato. Minden interaktiv, vilagit, beszel, stb. Filmeket lehet nezni a Fujirol, makettek mutatjak a hegy kialakulasat es a penzuket masra elverni nem tudok keszittethetnek magukrol fotot Fuji-s hatterrel.

A latogatokozpont utan a busz felkapaszkodott az un. 5-ik szintig. Ez 2500m koruli magassagban van. Innen gyalogosan tettunk egy kb 50 perces turat a hegyen. Ebben a magassagban mar jo hideg van, 9 fok Celsius, es hatalmas kod. Mint azt meglattuk a tura alatt, a hegy erosen vulkanikus eredetu. Vegig fekete-voros bazalton es tufan setaltunk. A Fuji viszonylag fiatal kepzodmeny, aktiv vulkan. Igazsag szerint barmikor gondolhat egyet es kitor.

A novenyzet nagyon erdekes. A sziklas vulkanikus talajon meglepoen gazdag novenyzet talalhato. A fak nagyon furcsan nonek, altalaban vizszintesen, a folddel parhuzamosan agaznak el minden iranyba. Nemelyik peldany gyonyoruen tekereg ide-oda. Fu nincs, de aljnovenyzet van, mindenfele pajzsszeru leveles novenyt latni.

A hegy csucsa korulbelul hatorai maszasra van onnan, ahol voltunk. Mi megelegedtunk egy tobbe-kevesbe vizszintes koruttal, melynek vegen a hegy kifejzetten kenyelmetlen koves talajan elkoltottuk az ebedunket. En utana masztam meg egy kicsit nehany vietnamival, ugyhogy elmondhatom, hogy a legmagasabbra jutottam, ahol ryuugakusei jart.

Hazauton mindenki aludt, mint a bunda. Hiaba, holnap is lesz nap, sot, tanitas…